Gencsi Söprű, huszadszor

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. május 15., vasárnap •
Huszonnégy együttes, huszonnyolc produkció, ötszázötven táncos – ez volt az idei Gencsi Söprű, számokban.
Gencsi Söprű, huszadszor

Körbejárhattuk a régiót, hiszen idén már Ausztriából, az Őrvidékről, Szlovéniából, a Muravidékről, de Horvátországból és Olaszországból is érkeztek fellépők. Mellettük pedig, már hagyományosan a vasi, a Győr-Moson-Sopron és a zalai megyei néptánc-csoportok vitték a prímet – ezt Varga Albintól, a gencsapáti hagyományőrző egyesület vezetőjétől tudtuk meg. 

A pünkösd vasárnapi fesztivál résztvevőit Bodorkós Ferenc helyi polgármester köszöntötte, akitől azt is megtudtuk, hogy továbbra is a közönség szeretete tartja életben a gencsi regionális néptáncfesztivált, ezért aztán ez alkalommal is az élményre törekedtek a szervezők. 


A ’Gencsi Söprű”-t idén 20. alkalommal rendeztük meg. A néptánc-találkozóból 1997 óta a „Gencsi Söprű” névre keresztelt Vas Megyei Néptáncfesztivál született, amit azóta is megrendezünk minden évben. 2000-től nyitottunk a tágabb értelemben vett régió irányába, így regionális fesztivállá fejleszthettük programunkat. Versenyünk célja természetesen a vasi néptánchagyomány „használata”, feldolgozása, és széleskörű megismertetése. A mi fesztiválunk nem verseny, hanem egy szakmai élmény a közönség számára – tette hozzá a honlapunknak nyilatkozó Varga Albin. 

A péntek óta zajló XXV. Gencsapáti Pünkösdi Fesztiválról érdemes tudni, hogy továbbra is minden program ingyenes, csak az esti koncertek belépődíjasok. Ma este 20 órakor Rúzsa Magdi lép fel, majd 22 órakor Kis Grófó szórakoztat, azután Bárány Attila és DJ Metzker Viktória következik. Végül Pixa és a Katapult DJ zárja a vasárnap éjszakai-hétfő hajnali programot. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére