Gazdasági csúcs

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. március 05., szombat •
Vas megye és Szombathely gazdasági fejlődése az egyik legnagyobb értéket jelenti – hangzott el Hende Csaba és Bana Tibor országgyűlési képviselők, valamint Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár részvételével zajlott szombathelyi gazdasági fórumon.
Gazdasági csúcs

 

A KKV Ház ZRt. által szervezett megyék versenyéről már olvashattak honlapunkon, most a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat szedtük csokorba.  
A megye kormányzati, önkormányzati és gazdasági civil világának kulcsszereplői, a megye felsőoktatásnak képviselői és a vállalati szféra szereplői pénteken értékelték a vasi gazdasági helyzetet. 

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy gazdasági válság esetén kiemelten fontos szerepe van a cégeknek, hogy felkutassák az együttműködések rejtett tartalékait. 

Fontos, hogy a térség gazdasági és politikai szereplői folyamatosan kommunikáljanak. Ez a megye olyan munkaerő-igényt kíván, amit egyre nehezebb kielégíteni. A munkaerő egy része elindult keletről nyugat felé, annak ellenére, hogy a hazai munkaerő mobilitása nem éppen jellemző – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke. 

Puskás Tivadar szombathelyi polgármester kiemelte, hogy a szombathelyi és a vasi gazdaság is fejlődő és mindkettőt a prosperitás jellemzi, szépen jönnek az eredmények és a sikerek. 
2010-ben, amikor a választók megbíztak bennünket, hogy vezessük a várost, elsődleges célként fogalmazták meg számunkra, hogy a gazdaság fejlesztése érdekében sokat tegyünk. Ennek a munkának egyik szembetűnő jellemzője, hogy a 2015-ös IPA 7,5 milliárd forint volt, ami 70%-kal több a 2010-es évihez képest. Ehhez a szombathelyi nagy-, közép és kisvállalatok jó munkája kellett. Szombathelyen ma már nem a munkanélküliség a fő probléma. Minél több olyan jellegű befektetést, munkát kell elkezdeni, amelynél a hozzáadott érték a fontos – fogalmazta meg Puskás Tivadar.  


A polgármester a miniszterelnököt idézte, amikor azt mondta, hogy a hazai gazdasági fejlődésben az egyik legnagyobb értéket jelenleg Szombathely mutatja. 

Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár hozzászólásában arról beszélt, hogy mennyire impresszív a megye növekedése, fejlődése. 

Három évvel ezelőtt a vállalkozások a finanszírozás kérdését látták elsődlegesnek, ma már a képzett munkaerő hiányában és az adminisztrációs terhekben látják a gondokat. A duális képzés szerepe óriási. A munkaerő hatékony kihasználásában és az adminisztráció csökkentésében is nagyon sok feladat előtt áll még a kormányzat. A fejlesztési források tekintetében rendkívüli fontosságú a gazdaság fejlesztése, a TOP és GINOP programokon való részvétel – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.  

Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy noha a megyében már a 70%-ot is meghaladja a foglalkoztatási ráta, még mindig van hová fejlődni. 

Kiss Katalin, a közel 500 főt foglalkoztató könnyűipari vállalkozás, a MAM Hungária Kft. (Vaskeresztes) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy több éven keresztül 15%-kal gyarapodtak, most viszont azt tapasztalják, hogy egyáltalán nem tudnak válogatni és már képzetlen munkaerő sem áll rendelkezésre. Ezért azt javasolta a cégvezető, hogy a kiírt pályázatokat ne kössék össze a munkahelyteremtéssel.      

Kovács Vince, a VMKIK elnöke azt nyomatékosította, hogy a közel nulla munkanélküliség már lassan a termelés gátjává válik. 
A pályaválasztási módszer kibicsaklott, a nyolcadikosok az eddig tapasztalt adatoknál nagyobb arányban jelentkeznek és mennek gimnáziumba. Tehetséges fiatalokra, nem pedig maradékra van szükség a szakképzésben – tette hozzá a VMKIK elnöke. 

Németh István, a NymE-SEK rektor-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a duális képzés a diplomának értéket ad, de a megszerzett diploma még nem egyenlő a boldogulással, ez ,,csak” alkalmazható tudás.  Az egyetemi vezető a sporttudomány és az egészségturizmus fontosságát is aláhúzta, de azt is hozzátette, hogy a gyerekek mindenre nyitottak, viszont az oktatás bezárhatja előttük az ajtókat. 

Az eredményes felsőoktatás alapja a kiváló alap- és középfokú képzés - irányította rá a 6-18 év közötti korosztály oktatási-nevelési problémáira a figyelmet Németh István. 

A kerekasztal megbeszélés végén Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató-főszerkesztője pedig arról biztosította a megye kormányzati, önkormányzati és gazdasági civil világának kulcsszereplőit, a megye felsőoktatásnak képviselőit és a vállalati szféra szereplőit, hogy a Pannon Lapok Társasága ezután is minden fórumon elősegíti a felek közötti hatékony kommunikációt.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére