Foucault-ingával ünnepelte Szombathely Gothard Jenő születésnapját

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 25., csütörtök •
Több százan nézhették a Székesegyházban azt a kísérletet, amelyet a herényi születésű gépészmérnök, csillagász is elvégzett.
Foucault-ingával ünnepelte Szombathely Gothard Jenő születésnapját

Születésének 160. évfordulóját ünnepelték a vasi megyeszékhelyen csütörtök délelőtt a Székesegyházban. A rendhagyó születésnapot egy Foucault-ingával elvégzett kísérlet tett még egyedibbé, a diáksereg legnagyobb örömére. Az ünnepi megnyitón beszédet mondott Dr. Puskás Tivadar polgármester, aki büszkén említette meg, hogy a város első embereként már harmadik alkalommal nyűgözi le Gothard Jenő munkássága. Korábban a kísérletet már többször is elvégezték Szombathelyen. Egy alkalommal a Premontrei Gimnázium tornatermébe, valamint a Székesegyházban is megcsodálhatták az érdeklődők.

A Foucalt-ingának egyébként régi története van, és szervesen összefonódott Gothard Jenő nevével. A 19. században a párizsi Pantheonon kívül csak Onnes és Kunc Adolf tudta megismételni ezt a kísérletet. Utóbbi segítőtársa volt a herényi csillagász. Szabó M. Gyula az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója is méltatta a vasi tudós munkásságát és beszédében kiemelte, hogy a Foucalt-ingakísérlet tökéletesen szemléleti a Föld forgásának szemléletes bizonyítását.

Az ünnepi beszédeket követően Szabó Noémi, a Gothard Jenő Általános Iskola tanulója szavalta el Tóth Árpád Kaszás csillag című költeményét. Ezt követően pedig újtára indult az inga. A vasgolyó pedig néhány perc múlva ismét bebizonyította, hogy a Föld valóban forog.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére