Forma-1: startol a 31. Magyar Nagydíj (3.)

SzR-nso.hu - Fotó: vezess.hu-gphirek.hu-bbc.com • 2016. július 24., vasárnap •
Ma 14 órakor mindenki kapcsolja be a biztonsági övét! A képen látható két úriember az első sorból vág neki a 71 körnek.
Forma-1: startol a 31. Magyar Nagydíj (3.)

Sorozatunk első részében a pályáról, a jegyárakról, a pálya megközelítéséről és a Hungaroringre történő kilátogatás feltételeiről olvashattak, a második epizód pedig az eddigi 30 magyar nagydíj legfontosabb érdekességeiről, a versenyhétvége programjáról, valamint kiegészítő meglepetéseiről szólt.

A harmadik részben a három évtizedes történettel bíró futam eddigi legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel, majd az esélyeket latolgatjuk.

A hírességek sikerei és kudarcai 
A Hungaroring a pálya 30. születésnapját, és a 31. Magyar Nagydíjat ünnepli – s ilyenkor talán megengedhető némi nosztalgiázás. Felidézhetjük Nelson Piquet győzelmét – amelyet az első versenyen, több mint kettőszázezer (!) néző előtt aratott.

Emlékezhetünk arra, hogy Nigel Mansell (aki mindig nálunk ünnepelte a születésnapját, és ennek apropóján egyszer egy Skála nevű lovat kapott ajándékba) vezető pozícióból elveszítette a kerékanyáját – és a versenyt (1987). Damon Hill óriási balszerencséjéről is beszélhetünk („Hová tűnt Damon Hill?!”), amellyel az utolsó körben technikai hiba miatt csúszott ki a kezéből a győzelem (1997), vagy éppen Alain Prost és Ayrton Senna nagy csatái is örökké emlékezetesek maradnak. Jenson Button esőben aratott diadala (az volt neki az első) ugyanúgy hozzátartozik a pálya és a sportág történetéhez, mint Michael Schumacher vagy Lewis Hamilton négy-négy magyar futamgyőzelme. 

Ki nyer ma?
Az egyszerűnek és izgalom nélkülinek egyáltalán nem nevezhető szombat délutáni hivatalos időmérőről ITT már olvashattak, és azóta már azt is tudjuk, hogy nem büntették meg Nico Rosberget, a Mercedes Formula–1-es pilótáját a Magyar Nagydíj időmérő edzésén történt incidens miatt. Rosberg így megtarthatta a pole pozíciót, az élről kezdheti a ma délutáni futamot, mellőle Lewis Hamilton rajtol. Mögöttük, a második sorból a Red Bullok, Daniel Ricciardo a harmadik, Max Verstappen pedig a negyedik helyről rajtolhat, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel és Carlos Sainz jr. startol a harmadik sorból. Aztán Alonso, Button, Hülkenberg, Bottas sorrend alakult ki, ami az 1-10. helyet illeti.  

Az esélyekről pedig annyit, hogy Lewis Hamilton egyenesen rajong a Hungaroringért. 
Nem csupán szeretem, hanem egyenesen imádom! Annyira király! Nem kifejezetten gyors, mert nincsenek rajta hosszú egyenesek, viszont hihetetlenül élvezetes. Nem tudom, ki tervezte, de mély tiszteletem neki! Ahogy az egészet megépítették, a szintkülönbségek, a kanyarok – minden pontosan olyan, ahogy én terveztem volna.
Akármennyit is költöttek az új aszfaltra, azt sokkal hasznosabb dolgokra is fordíthatták volna. Garantálhatom, hogy semmi szükség nem volt az újraaszfaltozásra, mert a tavalyi futamon fantasztikus állapotban volt. Lehet, hogy azóta történt vele valami, ezt nem tudom, de tavaly semmi gond nem volt vele. Igenis szükségünk van ezekre a régi, öreges felületekre a hepehupákkal és mindennel, ami ezzel jár.
Amikor száraz, akkor igazán élvezetes rajta vezetni, de minden körülmények között nagy kihívás elé állít minket a pálya. Nem könnyű előzni rajta, és a szokásos forróság miatt a gumikra is nehéz figyelni, de amikor összejön a jó kör, az tényleg fantasztikus érzés. Épp nemrég néztem meg néhány belső kamerás felvételt, és csak csettinteni tudtam. Hallottam, hogy van esély most a zuhéra a hétvége bizonyos részein, de összességében csodálatos az időjárás itt, és én is inkább szárazon versenyeznék
- nyilatkozta a Nemzeti Sportnak adott interjújában az összetettben mindössze 1 ponttal Rosberg mögött álló Hamilton.  

A 31. Magyar Nagydíj 14 órakor startol. 

közösség

további frisss

lap tetejére