Folytatódik a Falco-ügy

frisss.hu Fotó: Tóth Arnold • 2016. február 09., kedd •
Hende Csaba országgyűlési képviselő és Kántás Zoltán a körzet képviselője tartott sajtótájékoztatót kedden a Városháza előtt.
Folytatódik a Falco-ügy

Nem sokkal a sajtótájékoztató előtt ért véget annak a munkacsoportnak az ülése, amit azért hoztak létre, hogy végre tiszta levegőt szívhassanak a szombathelyiek. Kántás Zoltán, Szuhai Viktor, Schmidt András és Molnár Miklós egyhangú döntést hozott annak érdekében, lépni kell a hosszú ideje tartó Falco-ügyben. Problémák még vannak, de úgy tűnik, végre történik valami. 

Nem először foglalkozunk a kérdéssel, miszerint egy igencsak drága mérőműszer és szűrőberendezés beszerelése jelentene megoldást a környéken élők egészségének megóvása érdekében. Ez képes lenne jelentősen csökkenteni azoknak a káros anyagoknak a mértéket, amelyek jelenleg minden bizonnyal a levegőben keringenek. 

A munkacsoport három nagy kérdést tárgyalt:

1; A Falco Zrt. által benyújtott egységes környezethasználati engedély eljárásnak az ügye, vagyis az IPPC. „Minden kérés és józanész ellenére a Falco nem úgy nyújtotta be ezt a kérelmet, ahogy az indokolt lett volna. Az lett volna, ha először kérelmet nyújt be a zöldhatósághoz, egy környezetvédelmi beruházás megvalósítására. Ezt a szűrőberendezést már több hasonló gyárban is felszerelték” – mondta el a sajtótájékoztatón Hende Csaba.

2; A munkacsoport a hatósági határozat kérdésével foglalkozott, azzal, amit nyolcezer szombathelyi is követelt. A Falco a tavalyi év folyamán hat hónapos halasztást kért a berendezés felszerelésére, amire a hatóságtól csak négy hónapot kapott. Ez tavaly decemberben lejárt, és mikor a zöldhatóság kiment a helyszenre, megállapította, hogy a gyár nem tett eleget a határozatban foglaltaknak. Nem szerelte fel a készüléket, ezért a hatóság egyrészt elutasította a Falco újabb halasztási kérelmét, másrészt 1 millió forint bírságot szabott ki. Sőt, ez nem egyszeri összeg, ha az újabb határidő letelte után sem történik semmi, újabb büntetés jöhet.

3; A zajhatár megsértése miatt is eljárás folyik a Falco Zrt. ellen, vagyis jóval zajosabban működik a gyár, mint szabadna. Korábban volt ígéret arra, hogy négy év alatt csökkenti a zajszintet, de ez a határidő szintén lejárt. Éjszaka és nappal is végeztek a szakértők zajméréseket, aminek az eredménye az lett, hogy a gyár nyolc decibelel a hátérérték felett működik.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére