Fogadjunk, hogy ezt nem tudta, de még csak nem is gondolt rá!

H.Maja • 2015. március 25., szerda •
Kiderült, mitől cseng a fülünk. A szőrsejtek sérülése miatt. Mondom még egyszer, a szőrsejtek miatt.
Fogadjunk, hogy ezt nem tudta, de még csak nem is gondolt rá!

Bevallom férfiasan, avagy nőiesen, hogy habár nem életem központi kérdése, de azért az elmúlt évtizedekben párszor gondolkodtam azon, vajon mitől is kezd el egyszer csak minden látszólagos ok nélkül csengni az ember füle. Persze azért fontosabb volt azonnal azon törni piciny agyamat, hogy amennyiben a jobb fül az elkövető, akkor vajon milyen fantasztikus jó hírt is fogok hallani, ha pedig a bal, akkor meg gyorsan keresni valakit, aki remélhetőleg kitalálja melyik fülem az, ezáltal természetesen övé a rossz hír. Legalábbis nekem így „tanították”.

Na, de most, most megtudhatjuk az igazságot. Egy valamit tisztázzunk az elején. A szőrsejteknek nevük ellenére semmi közük a fül-szőrökhöz. Csak úgy néznek ki, ezért az elnevezés. Azt tudjuk biológia óráknak hála, hogy a hallás folyamata viszonylag összetett. A fülkagylóba bejutó hangok a középfülbe tovahaladva a dobhártya rezgését váltják ki. Itt található három pici csontocska, ami erősítőként szolgál. Következő állomás a belső fül, azon belül a folyadékkal telt csiga. Na és itt történik a lényeg, ugyanis az úgynevezett baziláris membránon elhelyezkedő szőrsejtek a rezgéseket elektromos jellé alakítják, hogy ezáltal továbbíthatóak legyenek a hallóidegeken át az agyba. Az agy már csak feldolgozza a jeleket, tehát hallunk.

Ígérem, nem tartunk komplett biológia órát, csak annyit még a teljesség igénye nélkül, hogy a szőrsejtek négy sorban helyezkednek el, ebből az első három sor az úgynevezett külső-szőrsejtek, melyek feladata a folyadék rezgésének felerősítése a negyedik, legbelső számára.

Eljutottunk cikkünk kulcspontjához. Ugyanis ezek a fránya szőrsejtek megsérülhetnek. Persze erről mi tehetünk, ha pl. túl hangos zenét hallgatunk kicsit tovább. A sérülés azt jelenti, hogy eltörnek, ám a bennük lévő szenzorok ettől függetlenül nem kapcsolnak ki, és továbbra is állandó elektromos jelet továbbítanak agyunk felé.

Ez a fülcsengés.

Mint csodálatos szervezetünkkel kapcsolatban általánosan elmondható, a szőrsejtek is képesek önmaguk regenerálására. Ezt gyorsan el is végzik és helyreáll a rend. Azt még gyorsan hadd tegyem hozzá, hogy a fülcsengés nem feltétlen azonos a fülzúgással (tinnitus), aminek az okai összetettebbek lehetnek és a kezeléséhez is általában külső segítséget kell igénybe vennünk.

közösség

további frisss

lap tetejére