Fő az egészség - Egyél, szedjél almát Vas megyében is!

frisss.hu • 2015. október 12., hétfő •
Vas megyében is vannak Szedd magad almaföldek, Csepregen és Horvátzsidányban. Népszerű az almaszedési akció. A gyümölcs pedig kitűnően hat az egészségre.
Fő az egészség - Egyél, szedjél almát Vas megyében is!

Egy holland és skót orvosokból álló kutatócsoport kiderítette, hogy a terhesség alatti rendszeres almafogyasztás csökkenti az újszülöttnél az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. A terhesség alatt végigkövették az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdőívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenőrizték a kicsik egészségi állapotát.

A Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság tagjai pedig arra a felismerésre jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották az italt. Ennek oka, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.

Miért fogyasszon almát?

Az almában található flavonoidok erősítik az immunrendszert, és rákmegelőző, illetve gyulladáscsökkentő hatása van. Kedvező hatással van az emésztésre, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét. Tartalmaz A-, B- és C-vitamint, emellett olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód és a szelén.

A leghasznosabb, ha naponta, reggelire, ebédre vagy akár lefekvés előtt eszik egy almát. Fontos, hogy egészben, mert a benne lévő anyagok külön-külön korántsem olyan hatékonyak, mintha együtt veszi azokat magához.

Vas megyében is vannak Szedd magad almaföldek, Csepregen és Horvátzsidányban. Népszerű az almaszedési akció. Sokan naponta kimennek a földre, hogy friss gyümölcs kerüljön az asztalra. Mások itt szerzik be a befőzés alapanyagát, akik pedig messzebbről érkeznek, jellemzően nagyobb mennyiséget vesznek. Egyre több vásárlót vonz az akció, hiszen így biztosan friss gyümölcshöz jutnak, és a gyümölcs ára is jóval kedvezőbb, mint például egy hipermarketben.

Fontos azonban, hogy mielőtt útnak indul, érdeklődjön telefonon, hogy van-e érett gyümölcs az adott kertben, valamint, hogy nyitva van-e. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy előző nap leszedik az utolsó érett gyümölcsöt, de akár az időjárási viszonyok miatt is bezárhatják a kertet pár napra.

A csepregi almaföld egyik vezetője elmondta, hogy pénteken, szombaton és vasárnap látogatható a kert. Az elmúlt hétvégén sokan szedtek a gyümölcsből, az összes piros almát elvitték, ez most érik. A kert 5 éve van meg, minden évben sokan mennek ki, már kialakult a vevőkör. Valószínűleg már csak két hétvégén tart nyitva, érmes minél előbb kimenni. Egyébként az idei szezon az előzőkhöz képest nem olyan jó. Sok a jégverte, napégette alma.

közösség

további frisss

lap tetejére