Filmvetítés, beszélgetés és tárlatvezetés is volt a szombathelyi honvédelem napi megemlékezésen

NR - Fotó: Tóth Arnold • 2017. május 24., szerda •
A Savaria Katonatörténeti Kiállítás adott otthont az eseménynek.
Filmvetítés, beszélgetés és tárlatvezetés is volt a szombathelyi honvédelem napi megemlékezésen

1848. május 21-én a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

"A budavári diadal napja, a Magyar Honvédelem Napja és nemzeti ünnep. A honvédség nemzeti ügy, ma is nemzeti eszméinkhez, céljainkhoz, hagyományainkhoz kötődik" - mondta Horváth Zsolt, diákpolgármester.

Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Kormányhivatal védelmi bizottságának titkárságvezetője, dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

"A hazaszeretet nélkül, mi, itt Európa közepén nem tudtunk volna és nem tudnánk megvédeni határainkat. A hazaszeret az, ami bennünket összeköt, mert egy nyelvet beszélünk, egy cél érdekében fejtünk ki nagyon sok mindent és van egy föld odalent, amiről azt mondjuk és tartjuk, hogy ez a hazánk, s ezért a földdarabért, ha kell, az életünket adjuk" - kezdte beszédét Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

"Azért gyűltünk ma itt össze, hogy megemlékezzünk mindazokról a híres és névtelen hősökről, kötelességüket teljesítő katonákról, harcosokról, akik az elmúlt bő egy évezredben védték határainkat külső és belső ellenségtől" - tette hozzá Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Fülöp András, a visegrádi Szent György Lovagrend tagja a Savaria Katonatörténeti Kiállításnak ajándékozott egy tablót, amin a Szombathelyen élt és a nagy háborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák hőstettei olvashatók, valamint egy festményt Vitéz Bakay Szilárdról, ez utóbbi Deák Szonja alkotása. A halhatatlanok című film után kötetlen beszélgetés kezdődött, az érdeklődők pedig tárlatvezetéssel megtekinthették a Smidt Lajos kiállítást.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére