Fidesz: Tovább folytatódik a gazdasági növekedés

fidesz.hu • 2014. április 18., péntek •
Az elmúlt napokban megjelent hírek azt igazolják, hogy az a gazdasági növekedés, ami valamikor a tavalyi év közepén Magyarországon megindult, tovább folytatódik - jelentette ki Szatmáry Kristóf. Azok a kedvező gazdasági adatok, amelyeket elmondtunk a választások előtt, továbbra is igazak, sőt, az elmúlt napokban megjelent hírek azt igazolják, hogy az a gazdasági növekedés, ami valamikor a tavalyi év közepén Magyarországon megindult, tovább folytatódik, bizonyos területeken fokozódik is – fogalmazott április 16-i sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.
Fidesz: Tovább folytatódik a gazdasági növekedés

Szatmáry Kristóf a legfontosabb, a „lakosság számára is egyértelműen érezhető” adatként a tartósan is alacsony inflációt nevezte meg. Magyarország a régión és az Európai Unión belül is az egyik legalacsonyabb inflációval bíró ország, ami főleg a fogyasztás felfutása és a magyar pénz értékének növelése szempontjából lényeges – mutatott rá a kormánypárti politikus, aki ugyancsak az elmúlt napok fontos hírének nevezte, hogy tovább bővült a külkereskedelmi többlet.

Kifejtette, a tavalyi évhez képest, idén februárban tovább nőtt az exporttöbblet, a magyar vállalatok 766 millió euró külkereskedelmi többletet termeltek, ami 118 millióval haladta meg a tavalyi év azonos időszakát. Az államtitkár hozzátette, az export dinamikája továbbra is meghaladja az importét.

Szatmáry Kristóf ugyancsak lényeges gazdasági tényezőként említette, hogy tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom. Mint mondta, „a magyar vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalkozások döntően a hazai piacból élnek, tehát abszolút nem mellékes, mennyi pénzt költenek itthon a magyar állampolgárok”. Hozzáfűzte, a kiskereskedelmi forgalom most már lényegében nyolc hónapja folyamatosan növekszik, ennek köszönhetően több pénzt költenek el a magyar állampolgárok, amely „jelentős részben a hazai vállalkozásoknál landol”. 
A Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte azt is, hogy az ipari termelés 8,1 százalékkal több mint egy éve, ami két százalékkal jobb eredmény az egy hónappal korábbihoz adathoz képest is. Hangsúlyozta, a kedvező teljesítményhez nem kizárólag a húzóágazat, a járműgyártás járult hozzá, hiszen a legtöbb ipari szegmensben érezhető a bővülés.

A fideszes politikus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentésére hivatkozva rámutatott, az építőipar termelése 28,3 százalékkal volt magasabb februárban az egy évvel korábbinál. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké pedig 39,2 százalékkal nőtt egy év alatt. Ez is egy olyan adat, ami azt támasztja alá, hogy az a gazdasági növekedés, amit a választások előtt is el lehetett mondani, továbbra is folytatódik, a megrendelési állományt figyelembe véve pedig elmondható, hogy a gazdaság egészének növekedése valószínűleg az egész idei évben fenn tud maradni – zárta szavait Szatmáry Kristóf.

közösség

további frisss

lap tetejére