Fidesz: A magyar érdekek érvényesüléséért fogunk küzdeni

fidesz.hu • 2014. április 19., szombat •
A nemzeti lista minden jelöltje úgy gondolja, hogy egy olyan Európai Unió a célunk, ahol önálló, szuverén nemzetközösségek és nemzetek tudják képviseltetni magukat és érdekeiket - mondta Pelczné Gáll Ildikó. A nagyobbik kormánypárt alelnöke április 18-i sajtótájékoztatóján bemutatta a Fidesz-KDNP, külhoni magyar nemzeti közösségeket képviselő új EP-képviselőjelöltjeit.
Fidesz: A magyar érdekek érvényesüléséért fogunk küzdeni

Pelczné Gáll Ildikó emlékeztetett, a kormánypárti szövetség egy nemzeti listát állított fel, amely „alkalmat és lehetőséget teremt arra, hogy a határon túli magyar közösségek képviseltessék magukat”. A magyar nemzet büszke nemzet. Magyarország önálló és nagy hagyományokkal bíró ország. Azt képviseltük eddig is és tesszük majd a jövőben is, hogy ez a nemzet, ez a Magyarország a lehető legnagyobb képviseletet kapjon, és a magyar érdekek leginkább érvényesülni tudjanak az Európai Unióban és az Európai Parlamentben - emelte ki a politikus.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, a nemzeti lista minden képviselő-jelöltje azért fog küzdeni, hogy a magyar érdekek érvényesülni tudjanak, és hogy ezzel együtt minden olyan szélsőséges eszmét, vagy megnyilvánulást kezelni lehessen, ami árt hazánknak.
Egyértelműen küzdeni fogunk azok ellen, akik az Európai Parlamentet arra használták fel, vagy kívánják felhasználni, hogy Magyarországot és a magyar embereket lejárassák az Európai Unióban. Küzdeni fogunk azokkal szemben is, akik úgy gondolják, hogy az unióból való kilépés mellett kell érvelniük, mert ezáltal elveszíthetjük azt az uniós támogatást, amely a fejlesztésnek az egyetlen lehetősége – szögezte le Pelczné Gáll Ildikó. Hozzátette: akik a kilépés mellett foglalnak állást, „szembe mennek a magyar emberek, családok, vállalkozások érdekével.” 

A nemzeti lista minden jelöltje úgy gondolja, hogy egy olyan Európai Unió a célunk, ahol önálló, szuverén nemzetközösségek és nemzetek tudják képviseltetni magukat és érdekeiket – húzta alá a Fidesz alelnöke. 

Pelczné Gáll Ildikó elsőként a nemzeti lista 9. helyén álló, a kárpátaljai magyarságot képviselő Bocskor Andreát mutatta be, aki a magyar-ukrán együttélés témakörében doktorált és szerzett PhD fokozatot, 2002 óta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tanít, ahol 2011-től mint intézményi docens dolgozik. A külhoni magyar közösségek közül talán jelen pillanatban a kárpátaljai a legkiszolgáltatottabb. Létkérdés az, hogy az Európai Unió milyen álláspontot fog képviselni velük és egész Ukrajnával kapcsolatban, ezért a legtöbb amit tudunk adni a kárpátaljai magyar közösség számára, hogy közvetlen képviseletet fognak kapni az Európai Parlamentben – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.
Bocskor Andrea arról beszélt, az Európai Unió-Ukrajna közötti együttműködés az uniós napirend egyik legfontosabb kérdésévé vált az elmúlt hónapokban, s ez várhatóan a jövőben sem változik majd. A képviselő-jelölt az EU-ukrán párbeszéd, a jövőbeni bővítés, valamint a kárpátaljai magyarság érdekei szempontjából is óriási lehetőségnek nevezte, hogy egy kárpátaljai magyar lehetőséget kaphat, hogy részt vegyen az Európai Parlament munkájában. Fontos feladatomnak tekintem, hogy elősegítsem Ukrajna európai integrációs törekvéseinek megvalósulását és hogy megjelenítsem a kárpátaljai magyar közösség törekvéseit, illetve helyzetét a brüsszeli színtéren – fogalmazott Bocskor Andrea.

Pelczné Gáll Ildikó ezt követően a lista 10. helyén álló, a vajdasági magyarokat képviselő Deli Andor életéről és munkásságáról tartott rövid összefoglalót, aki – mint mondta – „fiatal kora ellenére nagyon komoly szakmai és politikai tapasztalattal rendelkezik”, 2012 óta a vajdasági kormány alelnöke.
Deli Andor szerint, a vajdasági magyar közösség számára azért kiemelkedő jelentőségű, hogy a nemzeti listán helyet kaptak, mivel ezáltal az össznemzeti érdeket tudják képviselni Brüsszelben, illetve „hídszerepet játszhatnak” Szerbia uniós integrációjának folyamatában, elősegítve az ország csatlakozását. Szerbia mihamarabbi EU-tagsága Magyarország és Szerbia közös érdeke – vélte a képviselő-jelölt, aki az őt delegáló Vajdasági Magyar Szövetség számára is „kiugrási lehetőségnek” nevezte, hogy személye is helyet kapott a listán, mert „ezáltal az Európai Parlamentben is megjelenhetnek a vajdasági magyar érdekvédelmi tevékenységükkel”. 

Pelczné Gáll Ildikó végül a lista 21. helyén szereplő, a felvidéki magyarságot képviselő Gubík Lászlót, a Magyar Közösség Pártja (MKP) lévai alapszervezetének vezetőjét, és a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnökét mutatta be, aki – mint fogalmazott - nyíltan kiállt a kettősállampolgárság intézménye mellett, amikor 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, melynek következtében megfosztották szlovák állampolgárságától. 

Gubík László elmondása szerint a Fidesz-KDNP listája „üzenet értékű, ugyanis ezzel a nemzeti érdekérvényesítés egy következő fázisba lép és még határozottabb irányt vesz az a folyamat, ami 2010-ben elkezdődött.” Ebből a folyamatból a felvidéki magyar közösség sem maradhat ki – mutatott rá a képviselő-jelölt, aki fontosnak nevezte, hogy a felvidéki magyarok érdekeit képviselő MKP „megtartsa brüsszeli képviseletét”.
Pelczné Gáll Ildikó szerint, a bemutatott jelöltekkel a nemzeti lista immár a nevek szempontjából is teljessé vált. Emlékeztetett, a listaállításhoz szükséges aláírásokat leadták, így „rajtra készen várják a lehetőséget az indulásra”. 

Újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz alelnöke arról tájékoztatott, kampányukat húsvét után kezdik meg, melynek keretében országjárásra indulnak. Az a legfontosabb számunkra, hogy közvetlen kapcsolatot tartsunk a választóinkkal és beszélni fogunk a közös céljainkról, melyek közül a legfontosabb a magyar érdekek képviselete. Egyértelmű, hogy továbbra is küzdeni fogunk a kettős mérce ellen és mindazokkal szemben, akik visszaélnek hatalmukkal az Európai Unióban. Nem fogjuk tudni elfogadni azt sem, ha egyesek azt gondolják majd, hogy magyar polgárokként másodrendű európai polgárok lennénk – zárta szavait Pelczné Gáll Ildikó.

közösség

további frisss

lap tetejére