Férje ölte meg a világhírű magyar festőnőt?

Szerző:Frisss.hu,indiaprofile.com,sikh-heritage.co.uk Fotó:dawn.com • 2016. szeptember 27., kedd •
Amrita Sher-Gil életét és halálát ma is rengeteg titok övezi.
Férje ölte meg a világhírű magyar festőnőt?

Amrita Sher-Gilt itthon csak kevesen ismerik, holott Indiában 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Édesanyja Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar volt, hozzáment Umrao Sher-Gillhez, egy indiai gazdag arisztokrata család sarjához, aki egy igazi polihisztornak számított, ugyanis többek között értett a filozófiához, a teológiához, a csillagászathoz és fontos szerepet játszott az indiai fényképészet megalapításában is. Ők Magyarországon telepedtek le.

Amrita 1913- ban Budapesten született, de innen az első világháború kitörésekor a család elköltözött előbb a Budai-hegységbe, majd Dunaharasztiba. A fiatal lány első nyolc évét Magyarországon töltötte, művészi tehetségére hamar felfigyelt a környezete. A család később Indiába, Olaszországba, majd Párizsba költözött, eközben pedig Amrita egyre híresebb lett munkáival. 

Fotó:mma.hu

Egyik legnagyobb sikerét 1933-ban Fiatal lányok című képével aratta, amivel bekerült a Párizsi Szalonba, ahol még az Aranyérmet is besöpörte. Indiában még erősebb hatással volt a festészetre. A művészt felháborította a szigorú kasztrendszer és a nők kiközösítése a társadalmi életből. Gyakran örökített meg meztelen nőket, csontsovány, nyomorban tengődő embereket, valamint a gyerekházasságok áldozatait.

1938-ban Magyarországra utazott, hogy találkozzon gyerekkori szerelmével, Egan Viktor orvostanhallgatóval. Bár férfi az első unokatestvére volt, a festőnő felségül ment hozzá szülei tiltakozása ellenére. A művésznő emellett élénk társadalmi életet élt, személyesen ismerte Bartókot, Karinthyt és rajongott Ady Endréért. Férjével egy ideig Kiskunhalason éltek, Amrita ekkor készítette el élete egyik legismertebb művét, a Vidéki piac címűt, amit egyébként 69 millió rúpiáért vásárolt meg egy indiai üzletember, ezzel a kép India legdrágább festményei közé került.

Magyar cigánylány című képe 1932-ből  

1939-ben a család Indiába költözött, épp Amrita első kiállításának megnyitójára készültek, amikor a festőnő olyan súlyos beteg lett, hogy rövidesen kómába esett, és két évvel később - 28 évesen - meghalt. Mivel testét indiai szokás szerint elégették és a Ravi folyóba szórták, halálának okai máig tisztázatlanok maradtak. 

Vannak, akik úgy gondolják, hogy Amrita terhes volt és férje abortuszt hajtott végre rajta, emiatt halt meg. Mások úgy vélik, Egan Viktor annyira féltékeny volt, hogy megmérgezte. A hivatalos verzió szerint, rosszul kezelt trópusi gyomorfertőzést okozta a fiatal nő halálát. Amrita anyja azonban, az utóbbival sohasem értett egyet, végig kitartott amellett, hogy a férj volt a gyilkos, ugyanis a művésznő gyakran megcsalta őt.

Amrita néhány híres képe a sok közül:

1937-ben festette A menyasszony ruhája című képét

Önarckép (1930)

Legendás festménye, a Vidéki piac

                   Három lány (1935)

                         Fotók: dawn.com, Wikipedia

Via sikh-heritage, indiaprofile

közösség

további frisss

lap tetejére