Fergeteges show-val mutatta meg az Experidance, mit jelent a minőség

Szerző: Kánya Dóra Fotó: Horváth Csaba • 2015. július 27., hétfő •
A szűnni alig akaró taps a legjobb mérőeszköz arra, ilyet nem minden nap láthat a szombathelyi közönség.
Fergeteges show-val mutatta meg az Experidance, mit jelent a minőség

A tizenöt fokos lehűlés miatt mindenki a hóna alatt takaróval, és a kezében párnával várakozott vasárnap esti Iseumi Játékok előadásra. Ránézésre jóval többen voltak most, mint a pénteki nyitókoncerten, bár teltház miatt most sem kellett nyomorogni.

Beljebb a büféknél többen mézes pálinkával melegítették magukat, a gyerekek sósperecet majszoltak. Már itt látszódott, ez a produkció nem ad korosztályos besorolást, jött mindenki: kisgyerekek, tinik, szülők, nyugdíjasok. Aztán fél kilenc után pár perccel elkezdődött a varázslat.

Bevonult a 100 tagú cigányzenekar egy része, helyet foglaltak a hegedűsök, a csellisták, a bőgősök, a cimbalmos, majd nagy csettintések, hujjogatások és lábdobogtatások közepette megjelent az Experidance közel hatvan fős társulata. A nagy tömeg miatt szemmel láthatóan szűkös volt a színpad, láttam ezt a produkciót Pesten, a RaM Colosseumban is, ott azért jobban elfértek.

A csapat anyanyelve most is a tánc volt, feladatuk pedig a totális elbűvölés. Az Experidance Produkció méltán lehet büszke a tizennégy éves fennállásuk alatt létrejött tizennégy nagyszabású show-jára. A Fergeteges című előadásban a történet szerint a szerelmi háromszögben egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány mutatja be az érzelmek virtuozitását táncban. A Sissi, vagyis Erzsébet királyné korában játszódó mese hűen konstatálja a magyarság finom táncos stílusjegyeit, valamint zenei egyediségét. Az utóbbiról a világhírű 100 tagú cigányzenekar gondoskodott.

Bevallom, komoly munkát jelentett a szememnek követni azokat a lábmozgásokat. Román Sándor rendező-koreográfus megint jó adag minőséget pakolt a színpadra. A körülbelül két órás előadás kicsit sem vett vissza a lendületből. Végig megtartotta szintet, mikor már gondoltam magamban, jó elég volt ebből a sok magyaros lépésből, előrukkoltak egy az előzőnél bravúrosabb koreográfival.

Látszott benne a komoly munka, ami a közönségnek is átjött. Többszörös visszatapsolás, majd álló éljenzés jelezte a legjobban, ilyet nem minden nap láthatnak a szombathelyiek.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére