Felszámolták Szombathely egyik régi "drogtanyáját"

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 04., szerda •
A hányattatott múlt azért tovább él az urbánus legendákban.
Felszámolták Szombathely egyik régi drogtanyáját

A szombathelyi Rohonci úton járunk, illetve a kék tízemeletes tömb és a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium közti átjárón, ami a Domus felé vezet. Itt, a játszótértől nem messze van egy távhős hőközpont, ami a rendszerváltás utáni első évtizedben elég szép karriert futott be, alvilági szempontból.

Csak az urbánus legendákra tudunk támaszkodni, de voltak problémák ezen a helyen, ami esténként kellően sötét volt ahhoz, hogy a hajléktalanok a hideg elől ide meneküljenek, illetve a szerhasználók kedvenc "szúrópontja" is volt ez egy időben.

Bár a helyzet tartósnak volt nevezhető, azért nem kell drogos hordákra gondolni. Megvolt a hőközpont maga - jól bejáratott - klientúrája és ennek nyomai, a hátrahagyott injekciós tűk például.

Aztán jöttek a boldogabb 2000-es évek, a hajléktalanok még maradtak, a drogosok szép lassan, de eltűntek a helyüket meg a cigiző iskolások vették át, akik nagyszünetben, meg suli után itt gyújtottak rá, meg néha ittak mellé valami olcsó szeszt, mert az a pár fenyőfa, ami itt van, illetve egy része már csak volt, az diszkréten ápolt és eltakart.

Amúgy itt van valami műhelyféleség is, amit többször feltörtek kiraboltak, több-kevesebb sikerrel.

A hely jelene pedig az, hogy most az eddig nyíltabb, kicsit bunker szerű részt egy zöld kerítés veszi körül és minden bejárat le van lakatolva. Szép és jó minden, a kérdés, hogy a rendezett állapotot meddig lehet fenntartani, mert néhány méterrel arrébb a játszótér is eléggé le van amortizálva...

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére