Vasúti katasztrófa a Puskás Tivadar utcában (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 29., csütörtök •
Több járókelő és kerékpáros is megdöbbent, amikor május 29-én kora délután nem tudott áthaladni a Puskás Tivadar utcai, Andráskereszttel védett vasúti átjárón. Történt ugyanis, hogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság látványos és rendkívül összetett katasztrófafelszámolási-együttműködési gyakorlatot tartott. A gyakorlat célja a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek során, illetve katasztrófák esetén alkalmazandó eljárási rend és a technikai eszközök kezelésének begyakorlása volt. A frisss.hu is a ,,szennyezett” helyszínen járt.
Vasúti katasztrófa a Puskás Tivadar utcában (fotógalériával!)

És valóban több kerékpáros is az utolsó pillanatban vette észre és szállt le paripájáról, amikor meglátta az átjáróban veszteglő motorvonatot. Többen még örültek is, hiszen munkába, a délutános műszakba siettek, és azt gondolták, hogy még igazoltan el is késhetnek. Megnyugtatunk mindenkit nem így történt, de szerencsére katasztrófa sem történt, csupán a szakemberek gyakorolták el, hogy egy esetleges veszélyhelyet esetén mi a teendőjük.   

Lakatár Gábor tűzoltó őrnagytól a helyszínen megtudtuk, hogy a feltevés szerint Szombathelyen, a Puskás Tivadar utcában, az ,,Andráskereszt”-tel védett vasúti kereszteződésben egy figyelmetlen autós egy menetrend szerint közlekedő vonatjárattal ütközött, melyből kilenc diák nem tudott kiszabadulni. Őket és a gépjárműbe szorult két személy mentését kellett végrehajtani.

A baleset következtében a vonat kisiklott, az utasterében rövidzárlat keletkezett, ami miatt hirtelen füstölni és lángolni kezdett. A balesetet okozó autó megpördült a tengelye körül, majd egy közelben parkoló, veszélyes anyagot szállító tartálykocsinak ütközött, és két utasa beszorult a roncsba. A veszélyes anyagot tartalmazó tartály megsérült, a szállított gáz szivárogni kezdett, amit a szél a közeli lakott területek felé sodort. A közelben lévő járókelők – látván a balesetet – azonnal riasztották a tűzoltókat. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei perceken belül megérkeztek. 
Ezt követően felmérték a baleset körülményeit, majd rendőrségi biztosítást és mentőket kértek a helyszínre. Ekkor értesítették a kirendeltség iparbiztonsági és polgári védelmi felügyelőjét, a veszélyes anyag kiszabadulása miatt pedig a katasztrófavédelmi Mobil Labor is a helyszínre vonult. 
A tűzoltók azonnal megkezdték a vonaton utazó személyek kimentését, a vonattűz megfékezését, valamint az autóba szorult személyek kiszabadítását. A rendőrség lezárta a területet, a mentőszolgálat hozzálátott a sérültek, illetve az utasok kivizsgálásához. A Mobil Labor folyamatos ellenőrzésekkel mérte a kiszabaduló gáz koncentrációját. A polgári védelmi felügyelő intézkedésére autóbusz érkezett a helyszínre, mely melegedőhelyként szolgált a vasúti szerelvényen utazók számára, majd később az elszállításukról is gondoskodott.  
A gyakorlat végrehajtásában a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők, a GYSEV ZRt., az Ungvári Kft., a Vasi Volán munkatársai mellett katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot teljesítő tizenegy vépi szakközépiskolás diák is részt vett. 
A gyakorlatot a gyakorlatvezető megfelelőre értékelte, mert az állomány a feladatokat gyorsan és szakszerűen, minden körülményt figyelembe véve hajtotta végre. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére