Felmásztunk a Székesegyház 62 méteres harangtornyába

frisss.hu • 2016. április 08., péntek •
Jelentjük, több száz lépcsőfok után is páratlan kilátás nyílik a városra.
Felmásztunk a Székesegyház 62 méteres harangtornyába

Ritkán veszünk részt olyan sajtótájékoztatón, ahol a Székesegyház tetején tudjuk meg a legfrissebb részleteket az éppen több tíz méterrel alattunk folyó munkálatokról. Hétfőn éppen itt jelentették be, hogy találtak egy Szent Márton korából származó mozaikot.

A 2016-os jubileum év kapcsán nagyszabású fejlesztések folynak a környéken. A Szent Márton Terv keretében a Szombathelyi Egyházmegye is kapott 2,5 milliárd forint támogatást ingatlan felújítások végrehajtására.

2015-ben újult meg a Székesegyház és a Madonna-kápolna. A templom homlokzatát  teljes egészében felújították, színezték. A rajta  lévő kőfelületeket megtisztították és a  restaurálási munkákat is elvégezték. A  toronysisak állagmegóvása, illetve a toronysisakon levő kereszt aranyozása is megtörtént. Ugyanebben az évben a Szent Márton-templom külső-belső felújítása megtörtént. Most pedig hamarosan a nagyközönség is felmászhat a kilátótoronyba, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Veres András megyéspüspök a sajtótájékoztatón elmondta: „Nagyon rossz állapotban volt a hely, az északi torony kőlépcsője körülbelül két emelet magasságban teljesen hiányzott. A déli toronyban több lépcső a bombázás alkalmával annyira megsérült, hogy alá volt dúcolva. A tetőt néhány évvel ezelőtt sikerült helyrehozni, itt új fagerendákat helyeztek ki a szakemberek. Most elkészült a kilátó, ami remélem sok turista vagy zarándok számára vonzó helyszín lesz.”

1945. március 4-én Szombathelyt súlyos bombatámadás érte. Találatot kapott ezen a napon a Székesegyház és a Püspöki Palota is. A megrongálódott épületrészt a háború után elbontották és nem építették újjá. Így az eredetileg U alakú épület, csonkán állt hat évtizeden keresztül.

2015 őszén kezdődtek meg a kivitelezési munkák. Ennek keretében az épület homlokzati részét letisztítják, a szükséges restaurátori, állagmegóvási, színezési munkákat elvégzik. A tetőzet felújítása is zajlik, ahogy a kőszobrok restaurálása is. A lebombázott szárnyat kisméretű téglákból építik újjá, ahol látogatóközpont nyílik majd. Április közepére tető alá kerül az új épületrész és a belső munkálatok is megkezdődhetnek. Az épület második emeletén, ahol korábban raktárak voltak, irodahelyiségek kialakítása történik. A több mint 900 millió forintos beruházás befejezési határideje: május 31.

Az Egyházmegyei Kollégium épületének tetőszerkezete több helyen károsodott, a tetőcserép állapota már helyenként kritikus volt. A homlokzaton is sok helyen a vizesedés okozta felületi elszíneződések és a lábazati elemek jelentős károsodásai együtt indokolták, hogy a tető és a homlokzat is megújuljon.

A felújítás eredményeként a Püspöki Palotával együtt a barokk tér két szélső eleme is méltó módon szolgálja a térre érkezők egységes, esztétikus élményének megteremtését, a Székesegyház megújult épületének hangsúlyozását. A munkák június közepéig tartanak majd- mondta el Varga Dezső, a Martinus Projektiroda ügyvezetője.

Ilyen a Székesegyház a "padlásról"

Molnár János püspöki titkár pedig a tervezett zarándokutakról beszélt. A Szent Márton Jubileumi Évben zarándoklat Szombathelyről Pannonhalmára, 2016. június 20-25-ig. Célja, hogy mélyebben megismerjük a korai Egyház szentjének, Mártonnak életét, és 21. századi módon kövessük példáját. A részvétel regisztrációhoz kötött, amely március 29. és április 29. között tart.

Megnézhettük a haragot is

Útvonal: Szombathely - Vép- Porpác- Bögöt –Sárvár - Rábapaty – Uraiújfalu – Nick - Répcelak – Rábakecöl – Vág – Szany - Marcaltő – Malomsok – Csikvánd – Tét - Felpéc irányába – Kajárpéc - Pannonhalma.

közösség

további frisss

lap tetejére