Felkutattuk az elmúlt 50 év Savaria Nemzetközi Táncversenyeinek plakátjait

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 13., kedd •
A szombathelyi MSH raktárában kutakodtunk.
Felkutattuk az elmúlt 50 év Savaria Nemzetközi Táncversenyeinek plakátjait

1966-ban rendezték meg az első Nemzetközi Táncversenyt Szombathelyen, ami akkor hatalmas kuriózumnak számított, hiszen kelet és nyugat táncosai egy helyen mérhették össze tudásukat. Végül ez a rangos verseny tette fel Szombathelyt a táncvilág térképére, és azóta tekinthetjük a vasi megyeszékhelyet a tánc fővárosának.

Azon a kora nyári délutánon már érezni lehetett a feszültséget a Művelődési és Sportházban, a lelátók pedig zsúfolásig megteltek. Annak ellenére voltak álló helyek, hogy hivatalosan nem adtak el álló jegyeket. Szó szerint versenylázban égett az egész város.

Az azóta eltelt ötvenegynéhány évben sokat változtak a dolgok, bár emellett rengeteg dolog állandó maradt. Rengeteg külföldi versenyzőt érdekel a mai napig a Savaria Nemzetközi Táncverseny, de az AGORA-MSH azóta megújult és a 80-as, 90-es évek fura frizuradivatjainak is búcsút inthettünk.

Ezzel együtt változtak a plakátok is. A minimáltól a különböző színekben lehúzott fotós változatokig volt minden, és reméljük, hogy még sokáig lesz is. Az eltelt időszakban a kék és a magentás-lilás színárnyalat volt talán a leggyakoribb, bár utóbbi határozottan nem szép.

A Belügyminisztérium Határőrség Központi zenekarát azóta hangfelvételekre cserélték, s bár az élő zene varázsa elveszett, összességében az egész mindig egy kicsit profibb lett. Mi, a galériánkban a jobb állapotban fennmaradt plakátokat és műsorfüzeteket mutatjuk be, a következő verseny pedig 2017. június 3-án lesz.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére