Fantasztikus gálaesttel ünnepelték a 80 éves Törőcsik Marit

frisss.hu, MTI Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI • 2015. november 24., kedd •
Hétfő este a Nemzeti Színházban tartották a szülinapozást. Megalapították a Törőcsik Mari-ösztöndíjat is.
Fantasztikus gálaesttel ünnepelték a 80 éves Törőcsik Marit

Hatalmas színészek között nőttem föl, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt - vallja Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész, akit múlt héten a szombathelyi közönség, hétfő este barátai, ismerősei, kollégái köszöntöttek a Nemzeti Színházban.

Törőcsik Mari elmondta, hogy a közelmúltban fejezte be Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmjének és Kamondi Zoltán Halj már meg! című szatirikus krimijének a forgatását. "Az egyikben tulajdonképpen három mondatom van és ülök egy tolószékben" - mondta Kamondi Zoltán filmjére utalva, hozzátéve: nehézséget csak az jelentett, hogy a forgatáson folyton ott kellett lennie, mivel az egyik főszereplő anyját játszotta, aki mindig a fia közelében van. Mint megjegyezte, Mészáros Mártánál sincs nagy szerepe: a két idősíkon, az 1950-es években és napjainkban játszódó történet egyik főszereplőjének öregkori énjét játssza, a fiatalkori ént Törőcsik Franciska alakítja. "Nagyon érdekes a történet, Mészáros Márta szép és jó filmeket tud csinálni, ebből nagyon jó film készülhet" - vélte Törőcsik Mari.

Elárulta azonban, hogy a legtöbb energiája a színpadon van. Jelenleg a Nemzeti Színházban a Brand című Zsótér Sándor-rendezésben játszik. Az évad második felében szintén Zsótér rendezésében Brecht Galilei élete című darabjában várja újabb feladat, az öreg Galilei szerepére kapott felkérést.
    

Arra a kérdésre, hogy visszatekintve újra ezt a pályát választaná-e, Bessenyei Ferencet idézte, akitől egyszer azt kérdezték, mi lenne, ha nem színész lenne, mire kicsit elgondolkozott, és azt mondta: "Én nem tudom milyen az, ha valaki nem színész".

Hétfő este Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megalapította a Törőcsik Mari-ösztöndíjat, amit a jövőben fiatal, tehetséges színésznövendékeknek adományoznak majd. Elmondta, hogy a januártól induló ösztöndíjjal két éven keresztül havi 200 ezer forintot kaphat az a nehéz sorsú színinövendék, akit a művésznő által felkért bíráló bizottság - Jordán Tamás, Zsótér Sándor, ifj. Vidnyánszky Attila - erre érdemesnek talál. A miniszter kiemelte:Törőcsik Mari az ösztöndíj célját úgy fogalmazta meg, hogy "újra jöhessenek a Soós Imrék a vidéki Magyarországról és színészek lehessenek".


    "Legyenek Soós Imrék és legyen mindig Törőcsik Marink, aki saját életénél, saját sorsánál tovább, messzebbre tekint" - fogalmazott a miniszter.

A művészt többek között Tompos Kátya, Törőcsik Franciska, Kern András, Lázár Kati, Hirtling István, Voith Ági, Eszenyi Enikő, Bodrogi Gyula, László Zsolt, Stohl András színművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Érdi Tamás, Vásáry Tamás zongoraművész, Jávori Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Selmeczi György, Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, Zorán, Oláh Ibolya énekes, Román Sándor táncos-koreogreáfus és együttese köszöntötte Jordán Tamás által rendezett eseten. Bodrogi Gyulával együtt énekelte Törőcsik Mari azt a dalt, amelyet először énekeltek közösen: a Nekem a Balaton a Riviéra című számot.

Törőcsik Marit a színpadon felsorakozva köszöntötték azok a film- és színházi rendezők, akikkel a színésznő eddigi pályája során dolgozott, köztük Ascher Tamás, Eszenyi Enikő, Gárdos Péter, Janisch Attila, Kamondi Zoltán, Mészáros Márta, Makk Károly, Zsámbéki Gábor, Sándor Pál, Sára Sándor, Szabó István, Valló Péter, Verebes István, Vidnyánszky Attila és Zsótér Sándor.


 A műsor végén a Nemzeti Színház társulata, kollégái énekeltek a művésznek. A Déryné, hol van? című Maár Gyula-filmből láthatott részletet a közönség, majd felvételről felhangzott Törőcsik Mari előadásában a Micsoda útjaim című dal. Az eseményen a színésznőt a nemzet színészei - köztük Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György -, a társulat tagjai mellett számos művész köszöntötte, a gálán politikusok is megjelentek.

közösség

további frisss

lap tetejére