Falco-ügy: a város érdekeit kell szolgálni!

Szita Róbert Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 23., péntek •
Csütörtök késő este döntött a közgyűlés: elítéli a Falco által kezdeményezett pereket, Molnár Miklós alpolgármester vezetésével – a Falco-gyár irányítóival folytatandó tárgyalások lefolytatására – 5 fős bizottság alakult.
Falco-ügy: a város érdekeit kell szolgálni!

Noha az eredeti napirendi témák között nem szerepelt, a közgyűlés elején mégis arról döntöttek, hogy sürgősséggel tárgyaljanak a Falco-gyár ügyéről szóló megoldási javaslatokról. A közgyűlés munkájában Hende Csaba országgyűlési képviselő is részt vett.  

Meg kell állapodni a gyárral   
Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető a többi között arról beszélt, hogy ,,a város érdeke, hogy megállapodhasson a Falcoval, a gyár fejleszthet, de először a környezetvédelmi előírásoknak feleljen meg.” 

Szóba hozta azt is, hogy a Falco büntetőeljárást kezdeményezett azok ellen, akik képviselőként vagy szombathelyi lakosként felemelik hangjukat a környezetterhelés megszüntetése érdekében. Nehéz lesz érdemi tárgyalásokat kezdeményezni, ha a gyár eljárásokat indít a város és a lakók képviselői ellen, mondta. 

Illés Károly alpolgármester példaértékűnek nevezte, hogy az országgyűlési képviselővel együttműködve végezheti a munkáját a bizottság. 

Határidőt kell szabni
Balassa Péter, a Jobbik képviselője azt hangoztatta, hogy nem lehet politikai csatározásoknak kitenni a Falco-gyár ügyét, ki kell mondani a végső határidőt, ameddig a Falco-gyárnak meg kell oldani az ügyet.

Az embereket ugyanis már nem érdekli az aláírásgyűjtés, az embereket csak a megoldás érdekli – tette hozzá. 

Kántás Zoltán, a körzet képviselője pedig azt emelte ki, hogy az emberek akaratával kell szembesíteni a gyárat. Hozzátette: a zöld hatóság együttműködő és konstruktív volt. 

Nemény András két fontos feladatot fogalmazott meg, szerinte a mérőműszer beszerzése érdekében végzett munka, valamint a gyár vezetésével történő – a nyilvánosság bevonásával zajló – egyeztetéseken való részvétel a legfontosabb. Ezután partnerséget és politikamentességet kért, majd a közös munka megkezdésére buzdított. 

A gyár és a lakosok érdekeit is szem előtt kell tartani
Molnár Miklós alpolgármester miután röviden felvázolta a gyár múltját, megfogalmazta: az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e egy olyan megállapodást kötni a gyár vezetőivel, mellyel az évtizedek óta itt működő cég fejlődését biztosítjuk, illetve a gyár működését új alapokra helyezzük, emellett a lakosok érdekeit is szolgáljuk. 
Lendvai Ferenc jobboldali frakcióvezető bejelentette, hogy közel 5 ezer aláírást gyűjtöttek már össze, és ez jó irányba mutató utat jelent, aminek a vége is csak jó lehet.   

Folytatódik az aláírás-gyűjtés
Hende Csaba hozzászólása elején ismertette a petíció teljes szövegét, majd hozzátette: november 30-ig folytatják ezt a nyomásgyakorló akciót, mert úgy látja, hogy szükséges. Kiemelte: a Falco fejlesztéseit alaposan meg kell vizsgálni, majd értetlenségének adott okot, amikor arról beszélt, hogy nem érti miért kellene a szűrőberendezés felszerelésének feltételéül szabni bizonyos cégérdekeket. A Falco ugyanis azt mondja, hogy a város megkapja a jihlavaival megegyező berendezést, de cserébe el kell viselni, hogy a gyár engedélyt kapjon az új MDF gyártósor megépítésére. 
Ugyanakkor ez két történet. A petíció mögött ott áll Szombathely népe, mindig a néphez kell fordulni és a népnél kell fellebbezni. Mielőtt további környezetterhelést okozó termelésbővítésbe kezd a gyár, oldja meg a jelenlegi problémát – javasolta Hende Csaba. 

Döntések
A napirendi téma tárgyalásának végén a közgyűlés elítélte a Falco által kezdeményezett pereket, nem csatlakozik az önkormányzat a petícióhoz. Ezután 21 igen szavazattal 5 fős bizottság alakítása mellett döntöttek, a bizottságot Molnár Miklós alpolgármester vezeti. A feladat a Falco-gyár vezetőivel történő eredményes tárgyalások lefolytatása lesz.  

A közgyűlés ezen szakaszán Ágh Péter országgyűlési képviselő, kormánybiztos is jelen volt. 
 

 

közösség

további frisss

lap tetejére