A Falco a tradicionális alapokra épít (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 08., csütörtök •
A gyár préstechnológiájának korszerűsítésére irányuló komplex fejlesztés és beruházás összértéke 40 millió Euró volt, melyhez a vállalkozás vissza nem térítendő támogatásként 2 milliárd forintot nyert el – hangzott el a Falco ZRt. új forgácslapgyárának átadási ünnepségén. A május 8-án átadott Zanati úti telephelyet méltán nevezhetjük a világ egyik legmodernebb forgácslapgyárának. Tekintse meg képgalériánkat!
A Falco a tradicionális alapokra épít (fotógalériával!)

Hol a környezetvédelem, Falco a Mörder?!, Tiszta levegőt - feliratú transzparensekel demonstráltak a gyárkapunál a gyár működését folyamatosan kritizáló, a maguk és gyermekeik egészségéért aggódó környékbeliek. Megjelent a demonstráción Schmuk Erzsébet LMPS-s országgyűlési képviselő és Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője is. A város alpolgármestere beszédbe is elegyedett a tüntetőkkel. Molnár Miklós azt nyomatékosította, hogy a városnak is az az érdeke, hogy rendeződjenek a környéken élők gondjai. 

Kandász Andrea, az ünnepi esemény háziasszonya nyitotta meg a rendezvényt, aki azt hangsúlyozta, hogy az  nap nemcsak a cég, de Magyarország és Európa szakmai életében is mérföldkőnek számít.
Ezt követően pedig Novák Tibor, a Falco ZRt. igazgatótanácsának elnöke mondott beszédet. 
A Falco ZRt. folytatva az előre eltervezett program szerinti fejlesztéseit, még 2013 tavaszán megkezdte az új forgácslapgyári beruházását Szombathelyen,  Zanati úti telephelyén, amely ma került átadásra. A külső szemlélő számára is feltűnő óriási beruházás ismételten komoly mérföldkőnek számít a szombathelyi cég életében. Most az előre meghatározott programterv szerint, a 2012. évben átadott Mirror Gloss tükörfényes laminált lapot gyártó üzem megvalósítása után, a legújabb és legmodernebb ContiRoll folyamatos préstechnológiára alapuló forgácslapgyártás létrehozásával folytatódott a beruházások sora. Külön kiemelendő az innovációs stratégia komplexitása, a fejlesztések egymásra épülésének, az előrelátásnak a ténye. Ez az, ami hosszú távú alapokat tud adni egy értékteremtő gondolatmenetnek és innovatív munkának. 
A Falco ZRt. és annak jogelődjei is a folyamatos innovatív tevékenységükről voltak ismertek a megyében. A Falco 2007. évtől számított a Koronospan cégcsoporthoz való csatlakozása óta eltelt időszakban, folytatva az innovációs hagyományokat, valamint a saját maga által felállított értékrendnek és a piaci kihívásoknak is megfelelve, a megtermelt anyagi erőforrások felhasználásával, elkötelezett módon folyamatos technológiai, technikai, környezetvédelmi és termékfejlesztési tevékenységeket hajtott végre, biztosítva ezzel a már meglévő piaci pozícióját. 
A Falco ZRt. már az egyetlen hazai vállalkozás, amely forgácslapgyártói és a megtermelt alapanyagok, továbbfeldolgozását illetően laminálási tevékenységet végez. Termelői tevékenysége során, fejlesztéseknek köszönhetően a cég mára faforgácslapból 450.000 m3, laminált lapból 16 millió m2, inpregnált papírból 32 millió m2, Mirror Gloss laptermékből 2.500.000 m2, cementkötésű forgácslapból 30.000 m3 terméket tud éves szinten előállítani. A Falco tevékenységének a gerincét, a legfőbb bevételi forrását ezek a termékek biztosítják
- tette hozzá Novák Tibor, az igazgatótanács elnöke.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntő beszédében kiemelte: Ismeretes, hogy az elmúlt négy évben mintegy 45%-os növekedést mutatott a megye gazdasága, tehát van értelme a gazdaságpolitikai kezdeményezéseknek. A műszaki szakképzés és oktatás is a jövőbeni összehangolt fejlesztés eredménye, ezért aztán köszönet és elismerés illeti a gazdasági szereplőket, melyek lehetővé tették a fejlődést. Az ország gazdasági helyzete stabilizálódott, a további növekedéshez a jó minőségű beruházásokra kell összpontosítani, de az államadósság tartós leépítése is kell. Mintegy 10 ezer milliárd forint áramlott a gazdaságba, ez a beruházás is az EU támogatásával valósulhatott meg. A gratuláció mellett azonban a lakossági panaszokról is beszélni kell, hiszen csak az a kezdeményezés lehet sikeres, mely bírja a helyi lakosok támogatását is, szükséges tehát a párbeszéd és a kölcsönös jóakarat is. Bízom benne, hogy az érdekelt felek mihamarabb eljutnak a jó megoldáshoz. 

Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte a megjelenteket: Ünnepnap van ma, hiszen fejlődik az ország, a megye, a város. A fejlesztés olyan mértékű, mely előtt mindenképpen tiszteletünket kell kifejeznünk. 2008 óta gazdasági válság van, s ekkor a helyi cégek azt kutatták, hogy melyek azok a lehetőségek, mellyel ennek ellenére is fejlődni lehet. A GDP fejlődés a térségben meghatározó. Két évvel ezelőtt 6 milliárdos, most pedig mintegy 12 milliárd forintos beruházás szemtanúi lehetünk. 

Néhány napon belül megpróbálunk kitalálni egy olyan megoldást, mellyel a város lakói számára és a Falco számára is jót teszünk. A cég itt akar maradni, itt akar termelni, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a várossal való kapcsolat jó, és csak jobb lesz. A kisebb súrlódásoknak el kell múlni, illetve meg kell előzni ezeket. 

Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: Felelősségteljes gazdálkodás zajlik, és mindig kell lenni olyan cégnek, melyek hasznosítani tudják a faipar termékeit. Valós az elvárás és az igény, hogy a felelős politika gondoskodjon, támogassa ezeket a beruházásokat, hogy ezek a cégek tovább fejlődhessenek. Egészséges kompromisszumot kell teremteni, ez a fejlesztés egy minta, mely megélhető, szép térséggé teszik e várost, e tájat. 

Ezt követően átadták az üzemet, melye minden kereskedelmi partnerország csoportjai részt vettek. 

 

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére