Ezért érdemes elektromos autót vásárolni

SzR-portfolio.hu • 2017. január 29., vasárnap •
Rengeteg érv szól az elektromos autózás mellett és ellene is. Szombathelyen sajnos még csak pár darab villanyverda szaladgál és óvja a környezetet.
Ezért érdemes elektromos autót vásárolni

A környezetünk és az egészségünk megóvása érdekében jó lenne minél hamarabb átállni a közlekedésben az elektromos hajtásra – vallják a szakemberek, és most jöjjön a portfolio.hu által összegyűjtött, ezt erősítő tíz legfontosabb érv is. 

Olcsó hajtani
Ugyan az időjárási körülményektől és a használatbavételtől (pl. sebesség, klíma/fűtés) nagyban függ a hatótáv, de átlagosan körülbelül 15-20 kilowattóra elektromos energiából fut száz kilométert egy elektromos autó. Ezt az árammennyiséget nyilvános töltőről ingyen szerezhetjük be itthon, éjszakai áramról 600, nappaliról pedig durván 800 forintból oldható meg, míg egy 6-8 literes fogyasztású benzines személyautó ezt a távot nagyjából 2100-2800 forintból teszi meg.

Az állam ad 1,5 millió forintot hozzá
Nem elhanyagolható tény, hogy az állam 1,5 millió forinttal támogatja az elektromos autók vásárlását. A 2016-os költségvetésből 2, a 2017-esből pedig 3 milliárd forintot adnak majd elektromos személyautók és kisteherautók megvásárlásához. A pályázatok benyújtására 2017. május 1-ig van lehetőség, de a határidő idén márciusig akár meghosszabbításra is kerülhet. Fontos feltétel, hogy a 15 millió forintot meghaladó eladási árú elektromos gépkocsi beszerzésére a támogatás nem vehető igénybe.

Folyamatosan bővül a töltő infrastruktúra
Az NGM összesen 1,25 milliárd forintos pályázatot hirdetett a magyar önkormányzatok részére, amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pénzt nyerni. Ennek köszönhetően ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva akár 1000 töltőpontot is eredményezhet. Már tudni lehet, hogy Budapesten biztosan 250 létesül, vagyis 500 új helyen lehet majd elektromos autót tölteni a fővárosban. Szombathelyen még nem tudjuk ezt az adatot, mindenesetre a Körmendi úti E-tank már egy esztendeje jól működik és várja a villanyverdákat.  

Elegendő hatótáv
Sokan attól tartanak, hogy az első generációs olcsóbb elektromos autók 150-200 km-es tényleges hatótávja túl gyorsan elfogy. Ugyanakkor az autók 87 százalékát maradéktalanul helyettesíteni lehetne olcsó elektromos autókkal (értsd nem luxuskategóriásokkal) az Egyesült Államokban, ahol az emberek átlagosan kétszer hosszabb utat tesznek meg autóval, mint például az Egyesült Királyságban. Ez az arány Magyarországon valószínűleg még magasabb.

Időt spórol

Ha hazamegy, és a garázsban van egy benzinkút, és csak felpattintja a tanksapkát, és benyomja a töltőpisztolyt a kocsiba, a ,,benzin” pedig negyed-hatodáron van. Na, valami ilyesmi élményt élnek át az elektromos autósok is, amikor otthon felteszik tölteni az autójukat. Nincs több tankolás, sorban állás, kasszánál ideges fizetés, számlakérés, csak esténként egy mozdulat.

Nem kell benzinkútra járni 
A töltőállomásokat nem arra találták ki, hogy bárki kikapcsolódjon, hanem hogy minél gyorsabban megtankoljon, és közben lehetőleg ne érezze magát túlságosan rosszul. Bár vannak, akik szeretik a benzinszagot, azért sokaknak nem fog hiányozni, ha végleg elfelejthetik a benzinkút fogalmát, és helyette a jövőben mondjuk kávézók, boltok vagy éttermek parkolójában tölthetik fel az autójukat.

Hangtalanul jár 
Aki már utazott elektromos autóban, pontosan tudja, mennyire furcsa, hogy szinte teljes csendben mozog az autó. Ez a belsőégésű motorokhoz szokott embereknek annyira szokatlan, hogy például egy alkalommal egy parkolóban már percek óta lopakodtunk egy pár mögött, mire észrevettek minket, és lementek az útról. Pár év múlva az lesz a furcsa, ha egy hangos belső égésű motoros autó kanyarodik elénk, vagy hasít végig a csendes metropoliszi éjszakában, és addigra megtanulunk majd gyalogosként is ügyelni a hangtalan autókra.

A tüdőt és a szívet is kíméli
Telítetlen zsírsavak helyett az elektromos hajtás azzal kíméli az egészséget, hogy nem ereszt mérgező gázokat az amúgy más káros anyagoktól és szálló portól sem túl tiszta levegőbe. A WHO felmérése szerint évente 3 millió korai halálozásért felelős a légszennyezettség a világon, amelyhez nagyban hozzájárulnak a belső égésű motorok.

Szereti a szmogot?

Ha kíváncsi egy nagyvárosban is a napra, továbbra is maszk nélkül szeretne az utcán sétálni, akkor érdemes lehet többet használni a tömegközlekedést, a közösségi bicikliket és esetleg az elektromos autókat.

Kiválóan gyorsul
Hallott már olyat, hogy a szívómotoros benzin a király, az elektromos motor meg kislányoknak való? Na, ők holnap már nem fognak ilyesmivel bántani egy elektromos autóst sem, ha egyszer beülnek egy "kislány" mellé, és a kislány rálép a gázra.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére