Ezekre kell odafigyelni az ünnep alatt kedvenceinknél

frisss.hu • 2015. december 20., vasárnap •
Számos hasmenéses, hányástól szenvedő vagy éppen étvágytalan állatot visznek a Szombathelyi Állatkórházba a karácsony utáni napokban. Ennek oka, hogy az ünnepi ételekből kedvenceink is falatoznak, ha a gazdi engedi.
Ezekre kell odafigyelni az ünnep alatt kedvenceinknél

A szokatlanul zsíros, fűszeres, nagy mennyiségű étellel van, hogy nem tud megbirkózni a kutya emésztőrendszere, gyomra, és ez bélgyulladást okoz. Enyhébb esetben pár napos koplaltatás, csak víz adása jótékony lehet. Az is jó, ha ragacsosra szétfőtt rizs és csirkehús keverékét kapja a négylábú, vagy az erre a célra gyártott gyári diétás táppal kínáljuk. Ha ez nem segít, vagy a probléma súlyosabb, forduljunk állatorvoshoz. A legegyszerűbb azonban, ha a kutya nem kap az ünnepi lakomából.

Szintén megnő ilyenkor a székrekedéses állatok száma. Ne adjunk csontot, hiába eszi jóízűen az eb. Ha megtörtént a baj, akkor paraffinolajat kell adni neki. A rendelőbe került állatok beöntést kapnak, ami elég kellemetlen, ezért jobb megelőzni.

Állataink, főleg a macskák a karácsonyfadíszeket vonzónak találják, ha tehetik, megeszik a hosszú, csillogó díszeket. Az intézmény szakemberei többször távolítottak el műtéttel ilyet, ami egyébként súlyos bélelzáródást okoz. Macskák mellett ne használjunk girlandszerű díszeket! Néhányszor előfordult, hogy fiatal kutyák megrágták a karácsonyi égősor elektromos vezetékét, ez pedig könnyen végzetes lehet.

A szilveszter a legnehezebb nap az évben kedvenceinknek. Érzékszerveik jóval finomabbak. A legtöbb ebnek a petárdázás zaja nehezen, szinte alig elviselhető. Sok kutya ijedtében megszökik. Odafigyeléssel azonban ez is megelőzhető: a négylábút tartsuk bezárva, engedjük be a házba ezen az estén. Emellett van olyan megbízható nyugtató, ami ilyenkor adható az állatnak. A szertől nagyjából fél napra tompa lesz, a környezet ingereire alig reagál, így átvészelhető a kritikus időszak. A készítmény tablettaként vagy pasztaként az állatorvostól beszerezhető. Ne aggódjon, a termék biztonságos, nem lehet túladagolni!

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére