Ezeket tudja rólad a Facebook

frisss.hu • 2016. február 02., kedd •
Megdöbbentő, mennyi információja van rólad a legnépszerűbb közösségi oldalnak.
Ezeket tudja rólad a Facebook

Természetesen, ha minél többet posztolsz, vagy csekkolsz be bizonyos helyeken, leszel egyre ismertebb a Facebook számára is. Ha a hackerek feltörnék a profilod, akkor sok magánéleti infóval lennének gazdagabbak, amit akár is fel is tudnak használni veled szemben. Célszerű a bizalmas és személyes adatainkból minél kevesebbet közzétenni.

A feltöltött képeidről számos dolog kiderülhet. Gyakran sejthető, hogy milyen kamerával és hol készült a fotó, akkor is, ha nem jelölöd be a helyet. Most már a Facebook arcfelismerő és jelölő rendszere automatikusan felismeri, hogy kik szerepelnek a képen. De különbséget tesz az ismerőseid és a barátaid között is. 

A Facebook kifürkészhetetlen algoritmusai kattintás nélkül azt is képesek megállapítani, mennyi ideig tartod az egeret egy-egy hirdetés fölött. Feltűnt, hogy a saját érdeklődési köreid alapján teszi eléd a hirdetéseket? Tehát ha mondjuk az autókért rajongsz, biztosan nem receptkönyveket reklámoz az oldaladon. Ezen az oldalon semmi sem véletlen. 

Biztosan ismerős szituáció, hogy rákerestél valamire a Google-ben, és utána egyből a kereséshez kapcsolódó hirdetés jelent meg a Facebook oldaladon. Persze ez sem véletlen, hiszen a Zuckerberg-univerzumnak számtalan más partnere van, akik adatokat adnak el nekik a felhasználókról. Az információ az egyik legnagyobb hatalom a világon. 

Ha rendelkezel a Facebook telefonos alkalmazásával is, akkor a cég helymeghatározó-szolgáltatásának segítségével tudni fogja, hogy hol vagy, sőt azt is mennyire erős ott a wifi.

Jól válogasd meg, hogy kinek és milyen képet küldesz el. Ez alól a privát üzenetek sem kivételek. A Facebook szó szerint minden adatot tárol, így bármikor kiderülhet, hogy mikor, milyen szöveggel, milyen mocskos képet küldtél a barátodnak.

A Facebook közben folyamatosan felkér téged arra, hogy frissítsd a munkahelyedet, lakhelyedet, kapcsolati státuszodat, kedveléseidet vagy bármilyen egyéb adatodat annak érdekében, hogy minél több információja legyen rólad, ezáltal minél hatékonyabbak legyenek a hirdetéseik. Minden csak erről szól, a reklámokról.

A Facebook az összes kattintásod is tárolja és hatalmas adatbázis áll mögötte. Hiába titkolod a párod előtt, hogy kinek a képeit nézegeted esténként, Zuckerbergék bizony tudják.

Azt tudtad, ha a mobilodra telepíted a Facebook applikációt, akkor az oldal minden telefonos kontaktodhoz hozzáfér? Amennyiben a névjegyzékedben valakinek van Facebookja és még nem ismerősöd az oldalon, a közösségi háló javasolni fogja, hogy jelöld be.

Szóval csak óvatosan a Facebookkal!

közösség

további frisss

lap tetejére