Ezek a legtutibb bodzás finomságok

frisss.hu • 2015. május 26., kedd •
A május azért jó dolgokra képes. Mutatjuk, mire.
Ezek a legtutibb bodzás finomságok

Szörp bodzavirágból

30-40 ág bodzavirág tányér

 3 darab citrom

3 kg kristálycukor vagy 3 kg méz

30 szem citrompótló

Ügyeljünk arra, hogy mindig ellenőrzött körülmények között nőtt bodzáról szedjük a virágot. Parkok, félreeső útszéli bodzások a legmegfelelőbbek.

Először helyezzük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem muszáj megmosni, de nézzük át nem nincs-e benne bogár, levélmaradvány, bármi olyan, ami nem illik a szörpünkbe. Szeleteljünk hozzá a vékonyra karikázott citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk egy olyan helyen a konyhában, ahol nem éri nap, és áztassuk minimum egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű géz anyagon, konyharuhán szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és a citrompótlót, majd forraljuk fel. Cukor helyett használhatunk mézet is. Még forrón töltsük bele az üvegekbe, majd pontosan zárjuk le, és végül tegyük szárazdunsztba.

Eperlekvár bodzával

1,5 kg eper

0,5 kg befőző cukor

6-7 fej bodzavirág

6 szem citrompótló

Alaposan mossuk meg az epreket. A szemeket csepegtessük le. Ha túl nagyok a szemek, apózzuk fel kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba. Szórjuk rá a befőző-cukrot. Ehhez tegyük hozzá a bodzavirágot, aztán citrompótlót, és jól keverjük össze. A bodzavirág-fejeket persze itt is ellenőrizzük, fontos, hogy tiszta virágokkal dolgozzunk.

Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz – tizenkét percig kis lángon míg a habját el nem fövi. A még forró lekvárt aztán töltsük bele befőző üvegekbe és hirtelen zárjuk le tetejét. Jó, ha mind ezután néhány percig a feje tetejére állítjuk a dunsztos üvegeket, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Bodzapezsgő

50 - 60 bodzavirág

2 kg cukor

2 kezeletlen citrom leve és héja és 2 szintén kezeletlen lime leve és héja

2 ek fehérborecet

2 liter forró víz

1 csipet szárított élesztő

Első körben a cukorra nyomjuk rá a lime és a citromok levét, majd dobjuk bele a melléjük héjukat is. Öntsük le forró vízzel, és kevergessük addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Dobjuk bele az előtte lerázogatott bodzavirágokat, és öntsük fel annyi vízzel, hogy összesen 6 liter legyen – ugye ebből 2 liter forró víz. Keverjük hozzá az ecetet, és tegyünk hozzá egy nagyon pici csipetnyi porélesztőt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és vigyük valamilyen hűvös helyre, például a pincébe.

Körülbelül két nap múlva nézzünk rá. Akkor csináltuk jól, ha barna és habzik a teteje. Ez azt jelenti, hogy ügyesek voltunk, beindult az erjedés. Ha nem, akkor kaphat még egy csipet élesztőt, és várjunk újabb két napig. Azután takarjuk le újra, és hagyjuk még magára újabb négy napig. Ezután szűrjük le, és töltsük üvegbe.

közösség

további frisss

lap tetejére