Ezek a leglustábbaknak való eperlekvár receptek

frisss.hu • 2015. június 17., szerda •
Max 30 perc és kész.
Ezek a leglustábbaknak való eperlekvár receptek

Az epeszezon lassan véget ér, leváltja a málna, a fekete ribizli és az áfonya. Így a finálé végén megosztjuk olvasóinkkal, melyek voltak azok az eperlekvár receptek, amik a leginkább elnyerték a tetszésünket.

Az alapok: a lekvárt a legtürelmesebbek órákig is főzhetik, hogy megfelelő állagú legyen. Sok cukor mellett tartósítószert is kell tenni bele, különben megromlik. Mindig hűvös helyen tároljuk!

VISZONT, mi a lekvárt csak forrástól számított 5 percig főztük, szóval a gyümölcs megpucolása, lecsumázása és összeturmixolása után alig van vele munka. A 21. század csodái közé taroznak azok a 2:1-ben és 3:1-ben befőzéshez használható cukrok, amikkel pillanatok alatt több alappontot is átugorhatunk, amit évekkel ezelőtt még a nagyitól tanultunk.

  • az epret jó alaposan megmossuk, lecsumázzuk, és beleöntjük a turmixgépbe
  • 1 kg eperhez körülbelül 30 dkg 3:1-ben cukor kell
  • összeöntjük egy nagy lábasban az epret a cukorral és lassú tűzön kevergetni kezdjük
  • a forrás után még 5 percig kevergetjük
  • előre alaposan kitisztított, majd szárazra törölt üvegekbe töltjük
  • lezárás után a feje tetejére állítjuk, így a lekvár hője a kupak alatti légrétegben lévő bacikat kinyírja, és tuti nem romlik meg a lekvár. A fedő és az üveg közé érdemes folpackot tenni.
  • az üvegeket egyenként újságpapírba csomagoljuk és azokat meleg pléd alá helyezzük
  • addig ez alatt hagyjuk, míg ki nem hűl (időjárástól függően ez hosszú időt is igénybe vehet)
  • a kész lekvár akár egy évig is kibírj a polcon

 

 

Másik módszerhez szükséges 3 kg pucolt és előre elkészített eper, 30 dkg cukor, 1 citrom kifacsart leve, 18 g pektin. A pektint zselésítéshez használtuk, ami 100%-ban természetes, gyümölcsökből kivont zselésítő anyag, és épp az a lényege, hogy nem kell vele sokáig főzni a gyümölcsöt.

  •  itt is epret lecsumázzuk leturmixoljuk, a pucolt gyümölcs mennyiségét vesszük alapul és így kilónként 10 dkg cukrot adunk  hozzáfacsarjuk a citrom levét és lábasba töltjük , folyamatosan kevergess
  •  mielőtt felforrna hozzákeverjük a pektint is. A pektinnel együtt felforraljuk, és innentől számítva 5 percig főzzük
  • az elkészült lekvárt tiszta üvegekbe töltjük, egy darab folpackkal betakarjuk, majd alaposan rászorítjuk a kupakot.

közösség

további frisss

lap tetejére