Ezek a hazugság legfeltűnőbb jelei - Te felismered őket?

Frisss.hu/psychologytoday.com - Fotó: theunboundedspirit.com • 2017. március 28., kedd •
Meglepő, milyen sok apróság elárulhatja, mikor nem mondunk igazat.
Ezek a hazugság legfeltűnőbb jelei - Te felismered őket?

A népszerű karakter, Dr. House mondta ki az örök igazságot, miszerint mindenki hazudik. Mindegy, hogy egy apró füllentésről vagy egy komplex hazugság-hálóról van szó, a testünk mindkét esetben lelephezhet a másik fél előtt. Ezek a reakciók önkéntelenek, sokszor szinte észre sem vesszük, hogy bármelyiket is csinálnánk, miközben nem mondunk igazat.

Torokköszörülés

Hazugság esetén ez egy általános stressz-reakció a testünktől. A válaszreakció az izzadás, amitől a torkunk kiszáradhat hazugság közben, így szükségét érezzük annak, hogy köszörüljük a torkunkat.

Nyelés

Ha valaki nagyot nyel, a férfiak esetében ilyenkor az ádámcsutkájuk feltűnően fel- majd leugrik, az is hasonló reakció a torokköszörüléshez. A kiszáradt szájat így próbálja az illető újra benedvesíteni, ezzel csökkentve a stressz-reakciót.

Menekülő pillantás

A hazugok gyakran vetnek rövid pillantásokat a közelben lévő kijárat felé vagy esetleg az órájukra, így jelezve, hogy legszívesebben fizikailag elmenekülnének a szituáció és a hazugság elől.

Fotó: wellnesspursuits.com

Elhajolás

Az emberek általában közelebb húzódnak azokhoz a dolgokhoz, szituációkhoz, amelyeket kedvelenek, ellenkező esetben pedig hátradőlnek, eltávolodnak egy kicsit. A hazugság is egy kellemetlen helyzet a hazug fél számára is, és ilyenkor hajlamos távolabb húzni a fejét a másiktól, hogy meneküljön tőle.

A torok védelme

A torok az egyik legvédtelenebb pontja testünknek a légzés miatt is, ezért füllentés esetén, ha a hazug fél fenyegetve érzi magát, akaratlanul is igyekezhet megvédeni azt. Ezzel a mozdulattal a hazugság felfedezése elől akarják fizikailag megvédeni magukat. A nők esetében a nyakukban lévő nyaklánc megragadása, piszkálása is egy ilyen jel lehet.

Hangváltozás

A hozzánk közel álló személyek hangját már remekül ismerjük, a legkisebb elváltozás is feltűnhet. Ha valakinek akár egy árnyalattal is elváltozik a hangja, de a helyzet, az általa mesélt sztori ezt nem indokolja, akkor valószínűleg hazudik.

Fotó: huffingtonpost.com

Mikro-arckifejezések

A szem valóban a lélek tükre, ám hazudozás esetén az egész arcunk elárulhat. A legfinomabb jelek, mint egy ajakrándulás, a szem apró hunyorítása, a szemöldök rándulása mind elárulhatják, hogy hazudunk.

Viselkedés

Ismét csak az általunk kicsit jobban ismert személyek esetében működhet, hogy a viselkedésükből megtudjuk, hazudnak-e. Ha például egy ideges, aggodalmas személy éppen feltűnően nyugodtan viselkedik, akkor több mint valószínű, hogy nem mond igazat. Vagy, ha a máskor nyílt és mindig szemkontaktust teremtő barátunk nem nagyon akar a szemünkbe nézni, akkor is fennállhat ez a lehetőség.

Száj eltakarása

Ösztönös reakció az emberektől, hogy ha hazudnak akkor megpróbálják eltakarni a szájukat, szemüket. Vannak, akik ezt kevésbé feltűnően teszik és csak megérintik az ajkukat, szemhéjukat, mások szinte teljesen eltakarják a szájukat a szemüket. Ők így próbálják szó szerint elfedni az hazugságot.

via webmd.com, psychologytoday.com, forensicscollege.com

közösség

további frisss

lap tetejére