„Ez az életem lélekvirága” – interjú Rajmon Ádám, szombathelyi költővel

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 03., hétfő •
A fiatal srácnak nemrég megjelent a verseskötete. Erről és további tervekről beszélgettünk vele.
„Ez az életem lélekvirága” – interjú Rajmon Ádám, szombathelyi költővel

Rajmon Ádám tizennégy éves kora óta ír verseket, nemrég pedig megjelent a Lélekvirág című verseskötete. Többek között erről beszélgettünk vele.

Mikor írtad az első versed, illetve minek a hatására?

Tizennégy éves lehettem, amikor belevágtam. Kisebb koromban próbálkoztam a regényírással is, de ezeket a sztorikat inkább megtartottam az otthoni fióknak. Tesóm írt verseket korábban, szerintem innen jött az ötlet nálam, hogy megpróbálkozzak vele.  

Milyen verseket írtál a kezdetekben?

Ha jól emlékszem, egy szerelmes verssel indult a dolog, amit az akkori barátnőmnek írtam. Egy ideig ez a vonal volt erősebb nálam, aztán elkezdtem komolyabban foglalkozni az egésszel.

Milyen témák foglalkoztatnak mostanában?

Ez az aktuális élethelyzetemtől függ, illetve, hogy milyen hatások érnek. A témák nem igazán változtak, gyakran írok szerelmes, illetve szomorúbb hangvételű verseket.

Hogyan zajlik nálad egy vers megírása?

Jön egy ötlet és papírra vetem. Szó szerint, mert ez a forma számomra sokkal hangulatosabb, mintha simán csak begépelném a szöveget. Általában pár sort leírok és egyszer csak, menet közben összeáll a dolog és lesz belőle egy vers.

Ezek szerint az a típusú költő vagy, aki egy lendülettel készre írja a műveit. Azért néha szoktad utólag finomítgatni ezeket?

Néha előfordul, hogy utólag belejavítok kicsit, de nem ez a jellemző.

Milyen stílusba sorolnád a verseidet?

A legtöbb szomorú hangvételű, nem tudnám ezeket konkrét stílushoz kötni. A besorolást inkább az olvasókra bízom.

Nemrég nyomtatásban is megjelentek a verseid. Miért a füzetes formát választottad?

Úgy döntöttem, ha elkészül ötven olyan versem, amit szeretnék megosztani másokkal is, akkor valamilyen formában a közönség elé tárom. A füzetbe végül is valamivel több került, de még így sem volt annyi, hogy egy komolyabb kötetet érdemes lett volna kiadni. Ha van rá érdeklődés és összegyűlik több vers, akkor szeretném hivatalosan, könyv formában is megjelentetni ezeket.

A költők általában saját gyerekeikként tekintenek a műveikre. De ha mondanod kéne egyet, ami nagyon jellemző rád, melyik lenne az?

A Lélekvirág az, ami konkrétan rólam, illetve a gyerekkoromról szól és valahol még most is aktuális. Ezért is kapta a kötet ezt a címet, másrészt ez volt első komolyabb hangvételű versem.

Említetted, hogy többnyire negatív hangvételűek a verseid. Olvasható olyan a kötetben, ami vidámabb, vagy valamilyen pozitív életeseményedhez köthető?

A szerelmes versek általában ilyenek. Szerintem a legpozitívabb ezek közül a Csillag című.  

Úgy tudom, hogy elég elfoglalt ember vagy. A versíráson kívül van más hobbid?

Ha van egy kis szabadidőm, akkor dobolok, fotózok vagy zenekarokkal interjúzok. Néha írok dalszövegeket is, de annyira nem aktívan, mint régebben.

Néhány hete egy laza beszélgetés során, bemutattad a verseidet is. Milyen visszajelzéseket kaptál?  

Nagyon jó érzés volt az emberek elé tárni a verseimet és rengeteg jó arcot megismertem. Azóta egyre több megkeresést kapok. Többen jelezték, hogy szeretnék megzenésíteni a verseimet. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére