Exkluzív interjú Georg Spöttlével: „A terrorizmus kiirthatatlan”

kd. Fotó: Tóth Arnold (archív), reuters.com • 2016. március 23., szerda •
A biztonságpolitikai szakértőt a brüsszeli robbantás részleteiről is kérdeztük, valamint arról, véleménye szerint mekkora biztonságban vagyunk mi, magyarok? - hanganyaggal
Exkluzív interjú Georg Spöttlével: „A terrorizmus kiirthatatlan”

Mik a legfrissebb információk a tegnapi robbantásokkal kapcsolatban?

Megvannak az elkövetők fotói, tegnap a három merénylőből kettő életét vesztette a robbantások által, a harmadik eldobta az öngyilkos övet, és jelenleg is menekülőben van. Az M1 csatorna párizsi tudósítója is elmondta, mikor ő tegnap Párizsból Brüsszelbe utazott észlelte, hogy a kisebb személyautókat állították meg a hatóságok, szúrópróba szerűen, több helyen ellenőriztek. Feltételezhetően a rendőröknek is lehet némi információja arról, hogy milyen menekülési útvonalon, és milyen járművel közlekedik a merénylő. Tegnap átkutattak egy házat Brüsszel környékén ott találtak ujjlenyomatokat, egy Iszlám Államhoz köthető zászlót, és olyan kemikáliákat, amik alkalmasak a bombakészítésre. Ebből is lehet látni, hogy a belga hatóságok forró nyomon vannak.

A világos ruhában lévő férfi még szökésben van 

Mit lehet tudni pontosan a robbantásokról?

Szögbombákat használtak, ezeket ún. öngyilkos övekre erősítették, amiket egy képlékeny, gyurmaszerű anyagból formáztak.  Azegészet aztán betették egy nejlonból készült tokba, és pluszban csapágygolyókat vagy szögeket helyeztek még bele, ami a repesz hatása miatt különösen pusztító. Láttam az egyik sérültről készített röntgenfelvételt, ahol látszódott, hogy a sérült mellkasából egy százas szög állt ki. A terroristák igyekeztek a pusztító hatást fokozni, lehet tudni továbbá, hogy nagyon jól képzett merénylők voltak. A fotón is látszik, hogy egyik kezükön kesztyűt viseltek, ebből az feltételezhető, hogy az ujjukra volt erősítve a detonátornak a kapcsolója – tehát a két ujjuk összeérintésével tudták működésbe hozni a bombát.  Aki a metróban robbantott, szintén nagyon jól képzett volt, hiszen megvárta, míg a szerelvény beér a megállóba és akkor hozta működésbe a bombát, azért is volt a halálos áldozatok száma olyan magas.

Van szerepe Salah Abdeslamnak a robbantásokban?

Nagy valószínűséggel igen. Eleve az, hogy nemcsak őt, hanem mellette négy másik terroristát is elfogtak az elmúlt héten.  A bosszú is benne van a tegnapi eseményekben, plusz Abdeslam kooperál a hatóságokkal, hogy elkerülje a kiadatását Franciaországba, feltételezhető, hogy a rá váró életfogytiglant le akarja csökkentetni 20-25 évre. Biztos, hogy attól tartottak, hogy információkat ad át a hatóságoknak terrorgyanús személyekről. Lehet, hogy az is volt a cél, hogy így ne tudják őket elfogni, plusz, hogy nagy károkat okozzanak az Európai Uniónak és a civileknek.

Szimbolikus jelentőségű, hogy éppen Brüsszelt támadták.

Igen, éppen Európa szívét támadták, ahol a legfontosabb uniós épületek vannak, ahol sok diplomata sétál. A reptér úgymond könnyű célpont volt, hiszen rengeteg ember mászkál ott, a chek-in-hez be lehet jutni mindenfajta ellenőrzés nélkül a világ összes repterén. A metró is várható volt, hiszen ott is sokan közlekednek. A cél: sok nyugatit megölni, akik a szemükben ellenségek.

Várható még folytatás?

Sajnos igen, az Iszlám Állam akkor sikeres, ha több úgymond győztes terrorakciót lefolytat. A cél, hogy több embert tudjon toborozni, hiszen új katonákra, hívekre van szüksége. Most biztos, hogy felbuzdulnak a sikeren és el tudom képzelni, hogy vagy ők, vagy egy őket másoló szervezet elkövethet egy hasonló merényletet. Ezért is jogos, hogy mind a magyar állam, mind több más ország is bevezette a kettes fokozatú készültséget.

Ez a kettes fokozat mit jelent a gyakorlatban?

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret nagyon védik, a TEK két páncélozott járműve is a helyszínen van, járőröznek a rendőrök, de tapasztalom Budapesten a metróban is, hogy egyre több a rendőr. Érezhető, hogy a kormány megtesz mindent a védelmünk érdekében.

Veszélyben van a magyar lakosság?

Magyarország a legvédettebb országok közé tartozik. Franciaországban vagy Belgiumban több milliós migráns lakosság van, akik közül többen radikális iszlám hívők, így ezek az országok nagyobb veszélyben lehetnek. Ha belegondolunk, le vannak zárva a határok, nagy a készültség most is, a magyar állam mindent megtesz azért, hogy terrorgyanús személyek Magyarországra sehogy se jöhessenek be.

Hibázhattak a titkosszolgálat szakemberei  a tegnapi események tükrében?

Nem akarok pálcát törni felettük, mert nincs elég információm. Ha tudták hetek vagy hónapok óta, hogy ezek az emberek veszélyt jelenthettek, akkor hibáztak, de ez nem biztos, nem tudhatjuk. Elképzelhető, hogy ezek a terroristák soha nem kerültek még a rendőrség vagy a titkosszolgálat kereszttüzébe.

Ez most akkor háború, ugye?

Igen, Európa régóta egy aszimmetrikus háborúban áll az Iszlám Állammal, ahol tudjuk, hogy van egy ellenség csak nem tudjuk ki, nem tudunk arcot adni neki. Ez a veszélye az aszimmetrikus hadviselésnek. Európában hozzá kell szokni a fenyegetettséghez. A terrorizmus életünk része lett, nem csak a rendőri szerveké, hanem minden emberé.

Mi lehet a folytatás?

A készültség nem tartható fent folyamatosan, hiszen rengeteg pénzbe kerül. Pár nap, pár hét elteltével ez a felfokozott készültség oldódni fog, a terroristák pedig arra várnak, hogy az emberek egy kicsit elfelejtsék a terrortámadást. De azt is el tudom képzelni, hogy várnak egy kicsit. Bárhol és bármikor képesek lecsapni, bárhogy is gyengítik őket bombázással vagy pénzügyi tranzakciók letiltásával a banki világban.

Legyőzhető az Iszlám Állam?

Nem, ahhoz túl sokan vannak és túl nagy területet foglaltak el. Szét vannak szóródva mindenfelé, vannak híveik a világ több részén. Egész Észak-Afrikát is említhetném vagy Szíriát, ahol több mint kilenc millió ember fölött uralkodnak. Felmerül persze a kérdés, hogy miért nem lehet lebombázni őket?  Erre azt szoktam felelni, mert a civilek között élnek, beveszik magukat a lakóépületek közé. Ez nagyon ki van gondolva, plusz ne felejtsük el, jól képzett katonai vezetőik vannak.

A koalíció és az összefogás lehet a megoldás?

Naponta dróntámadások vannak ellenük, ám sok sejk szimpatizál velük, és adják nekik a pénzt. Egy szárazföldi bevetés lehetne a megoldás, ami sok emberáldozattal járna, de ezt eddig egy ország sem akarta bevállalni. Nem gondolom, hogy a közeljövőben megszűnne az Iszlám Állam. Persze elképzelhető, hiszen ott is van korrupció, belső ellentét. De ezek mindig újraszerveződnek, rengeteg ellenség van. A terrorizmus kiirthatatlan.

Az interjú itt hallgatható meg:

 

közösség

további frisss

lap tetejére