Eurovíziós Dalfesztivál - Conchita Wurst - Szombathely, hol itt a kapcsolat?

H.Maja • 2015. május 19., kedd •
Merthogy igenis van, a neve: Pejtsik Péter, a Hollywood Classics karmestere
Eurovíziós Dalfesztivál - Conchita Wurst - Szombathely, hol itt a kapcsolat?

A Savaria Szimfonikus Zenekar egyik legsikeresebb programján, a Hollywood Classicson évek óta Pejtsik Pétert láthatjuk a zenekar előtt. Kirobbanó energiával, a legmagasabb szintű profizmussal hátán viszi a produkció zenei részét. Nem csak vezényli a zenekart, de gyakran a filmzenék kottáit is neki köszönhetjük. Az After Crying együttes tagjára felfigyelt a világ legnézettebb zenei produkciója, az Eurovíziós dalfesztivál is, idén ő dirigálja a nyitóceremóniát, és részt vett a fesztivál zenéjének hangszerelésében, felvételeiben is. Már Conchita Wurst tavalyi fesztiválnyertes dalának zenekari felvételét is ő vezényelte  – küszöbön a nemzetközi karrier?

Hogy kerül kapcsolatba egy magyar karmester a az osztrák versenyző dalával?

Magyarországon igen sok külföldi, nemzetközi film és popzenei produkció szimfonikus felvétele készül, és ezek egy részében én is érdekelt vagyok hol karmesterként, hol hangszerelőként, hol szerzőként. Conchita producerével, David Bronnerrel a Rise Like a Phoenix szimfonikus felvételén kerültem kapcsolatba. Érdekes hogy annak ellenére, hogy nem is volt személyesen jelen, hanem interneten keresztül vett részt a felvételen, és hogy a szimfonikusok felvételével a már előre felvett rockzenekarba kellett belesimulnunk, David mégis azonnal rákérdezett, hogy ki ez a karmester, és később jelezte, hogy lehetőség szerint mindig velem szeretne majd dolgozni. És el is jöttek a következő produkciók sorra, ahol egyre nagyobb részt kapok a munkából.

                                                         A Hollywood Classics-on Szombathelyen

 

 A verseny után megmaradt a kapcsolat Conchitával?

 Igen, olyannyira, hogy a most megjelenő lemezén a vezénylés mellett a szimfonikus hangszereléseket is részben én készítettem. De tegnap például épp a bécsi Operában adta elő a nyertes dalt a Wiener Philharmoniker kamaraegyüttesével az erre az alkalomra készült unplugged átiratomnban.

Ezek után egyenes út vezetett ahhoz, hogy idén már központi szerepet bíztak rád a dalversenyen.

Pontosan így történt. Mivel ez a dal is beépül a nyitóceremóniába, és mivel épp David csapata nyerte a jeligés pályázatot az egész rendezvény zenei arculatának elkészítésére, nem is volt kérdés, hogy részt veszek én is a produkcióban.

Akkor most az egész világ neked köszönheti a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál zenekari hangzását?

Természetesen csak részben, hiszen csapatmunkáról van szó. De nagy megtiszteltetés részt venni ebben a bonyolult, nagyszabású munkában, és örülök, hogy a kézjegyem rajta lehet, sőt, az arcomat is adhatom hozzá.

                

                                                       Hangulat az első elődöntőn  

                  

A Facebook-on azt írtad, a bécsi rádiózenekarral már próbáltál is a megnyitóra. Hogy fogadtak a zenészek?

Jogos kérdés, és először nem is volt olyan egyértelmű a helyzet. Az életrajzomon kívül felvételeket kellett magamról küldeni, hogy lássanak vezényelni, minél többfélét. Ebben egyébként nagyon jól jött a szombathelyi Hollywood Classics, ezekből a produkciókból több számot is küldtem nekik. Végül is elfogadtak, és a próbán is érezni lehetett, egyre nyugodtabbak a személyemmel kapcsolatban. Most már teljes az összhang köztünk.

Mikor láthatunk az Eurovízió színpadán?

Ma már a főpróbák indulnak, teljes színpaddal tehát hang-, és fénytechnikával, az összes látványelemmel. Kedd este lesz az első élő adás, szombaton a döntő.

Valószínű, ez után a produkció után rengeteg, nemzetközi felkérést fogsz kapni, és egy perc szabadidőd sem lesz. Fel vagy rá készülve?

Ez máris, sőt már egy ideje így van, hiszen a kedd éjjeli bécsi élő adás után szerda reggel már Budapesten próbálok a csütörtöki kamaraszimfonikus After Crying koncertre a Művészetek palotájában, azután reggel megint Bécsben kezdem a döntő próbáit... Unatkozni tehát már most sem unatkozom, de természetesen izgalommal várom, milyen hatása lesz az Eurovíziónak a jövőmre. Szombathelyt viszont nem fogom cserbenhagyni, örömmel jövök ide bármikor, nem csak Hollywood Classics-ra.

Jól tudom, hogy a tavalyi Conchia-val közös szám platina lemez lett?

Valóban, ráadásul olyan kedvesek voltak velem, hogy  külön kaptam én is egy ezt igazoló lemezt, nagy becsben tartom.

közösség

további frisss

lap tetejére