Ettől Ön is leteszi a cigit, kattintson!

frisss.hu • 2015. december 28., hétfő •
Májustól már nem elég, ha szöveges üzenet figyelmeztet a dohányzás káros hatásaira, kell valamilyen riasztónak szánt felvételt is nyomtatni a cigaretta dobozára.
Ettől Ön is leteszi a cigit, kattintson!

A megdöbbentő képek mellett egyen csomagolás lesz: minden doboz egyforma lesz, és azon még a gyártó logóját sem lehet feltüntetni, legfeljebb a cég nevét és a dohány fajtáját. Erről már írtunk, itt olvashatja.

Emellett a dobozokon a termék nikotin-, kátrány- és szén-monoxid-tartalmára vonatkozó információkat sem tehetik közzé a jövőben. Ez nem feltétlenül okos döntés, mert ezzel a vásárlót attól a lehetőségtől is megfosztják, hogy tájékozódjon, melyek a kevésbé ártalmas áruk.

Még az eddiginél is sokkolóbb képekkel szeretné a jogalkotó elriasztani a dohányosokat káros szenvedélyüktől. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent, és jövő május 20-tól hatályos kormányrendelet szerint a cigarettásdobozokon kizárólag olyan kombinált figyelmeztetések jelenhetnek meg, melyek ijesztő fotót tartalmaznak.

Az új rendelet szerint jobbik esetben egy köhögő nő, egy kórházi ágyon fekvő beteg mellett aggódó asszony és gyermek, esetleg egy, vélhetően az impotenciája miatt látványosan szenvedő meztelen férfi is lehet. Számos mintakép viszont már-más a sokkoló kategóriába tartozik, mert a sorban található csecsemő, akiből csövek sora vezet ki, amputált lábú ember, de még csúnya daganatos elváltozásról készült fotó is.

közösség

további frisss

lap tetejére