Észlelés, segítséghívás, mellkas-kompresszió és defibrillálás

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. október 16., vasárnap •
Betértünk a szombathelyi mentőkhöz és megnéztük az újraélesztés protokollját.
Észlelés, segítséghívás, mellkas-kompresszió és defibrillálás

Az Újraélesztés Világnapján az Országos Mentőszolgálat szombathelyi mentőállomása is megnyitotta kapuját a lakosság előtt. Az ezen a napon országszerte megvalósuló program célja, hogy minél többen megtanulják az életmentés legegyszerűbb mozdulatait, és a mentők felhívják a figyelmet arra, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet. 

Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt a helyszínen érdeklődésünkre elmondta, hogy a Magyar Újraélesztési Társaság és a Vöröskereszt is állandó közreműködője az újraélesztési programnak, aminek köszönhetően az elmúlt években jelentősen, 15-25%-ra javult a laikusok által megkezdett újraélesztések aránya, a hirtelen halál túlélésének mértéke pedig már mintegy 10%-os. Az is érdekes adat, hogy évente mintegy 100 ezren szereznek jogosítványt, akik a Vöröskereszt szervezésében hatósági vizsgát is tesznek.
Ha baj van, a gyerekeknél a befújás vezet eredményre, mivel náluk a hirtelen halál oka többségében légzési eredetű, a felnőtteknél pedig primér szív eredetű a probléma oka, ilyenkor a koszorúér elzáródik, ez kamra fibrillációt okoz, megzavarodik az egész ingerképzési rendszer – tette hozzá Köcse Tamás. 

Miközben felnőtt újraélesztést láthattunk, Horváth Balázs és Kenyeri Ferenc, a Segítés Városa oktatói elmagyarázták, hogy az újraélesztésnél a helyes frekvencia másodpercenként 2, a mélység 5 cm-es, a lenyomás és a felengedés pedig egyenlő időtartamú kell, hogy legyen. 

A szakemberek bemutatták a defibrillátor működését is, közben pedig azt hangsúlyozták, hogy az időbeni észlelés, a segítséghívás, a mellkas-kompresszió és a defibrillálás helyes sorrend. A telepített defibrállátorokkal összefüggésben megtudtuk, hogy ezt a háttér-biztonsági eszközt az amerikai kaszinókban alkalmazva már 70%-hoz közelítő túlélési arányt mutat, közben Szombathelyen – a mentők tudomása szerint - még nem alkalmaztak a fix eszközök közül egyet sem.
A rögtönzött oktatáson az is kiderült, hogy amennyiben valaki nem tanult lélegeztetni, azt arra buzdítják, hogy folyamatosan nyomja mellkast, ezzel is biztosítva a keringést, ennek hiányában ugyanis, 5-6 perc után fatális károsodás keletkezhet a szervezetben. 

A média képviselői előtt megismerhettük a csecsemők (1 éves kor alatti gyermek) esetében a helyes légúti idegentest-eltávolítási protokollt is, ezek szerint a 2 lapocka közé ütünk – ez a háti lökés, majd 5 erőteljes mellkasi lökés következik, ezt pedig addig ismételjük, ameddig nincs változás, majd jöhet az újraélesztés.

Idősebb, 6-10 év korú gyermekeknél a baleset és a légúti elzródás fenyeget leginkább és főleg szaladgálás, illetve mohón étkezés esetén fordulhat elő. Az ő esetükben combra ültetve, maximunm 5 háti ütést, majd hasi lökést alkalmazunk. Tónustalanság esetén belenézünk a szájába, ha nem látjuk az idegentestet, 5 befújás következik. Ha még mindig nincs életjel, akkor mellkaskompressziót alkalmazunk. 

Az újraélesztés világnapja alkalmából még mindig érdemes kilátogatni a mentőkhöz, hiszen az érdeklődő felnőttek és gyerekek egészen 17 óráig rövid és gyakorlatias újraélesztés-oktatáson is részt vehetnek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére