Esküvőszervezés? Kerüld el a káoszt!

Szerző: Tóth Eszter • 2017. február 18., szombat •
Életed legszebb napjának megszervezése több energiát, rendezést igényel, mint azt elsőre gondolnád.
Esküvőszervezés? Kerüld el a káoszt!

Miután megtörtént a leánykérés, és túlestél az első öröm által okozta sokkon, előtérbe kerül az esküvő kérdése. Első felindulásból megveszed az újságosok polcain található összes esküvői magazint, majd rájössz, hogy a bennük található cikkek írói valamilyen hollywoodi filmnek hiszik az életedet, annyi képtelenséggel van tele az összes. Amikor valóban nekiálltok a szervezésének, bizony rá kell jönnötök, hogy sokkal nehezebb dolog, mint azt elsőre gondoltátok. Fogadjátok sok szeretettel egy „gyakorló menyasszony” jó tanácsait!

  • Csúnyán hangzik, de érdemes az anyagiakkal kezdeni (kivéve, ha milliomosok vagytok), már a legelején tisztázni kell, hogy mennyit tudtok (vagy tudnak a családok) rászánni az esküvőre. Persze megvannak a tradíciók, hogy kinek, hány százalékát kell állnia a lagzinak, de azt hiszem, ezek az arányok erősen változhatnak. Sőt, az is gyakori, hogy az ifjú pár maga fizeti az összes felmerülő költséget. Egy átlagos esküvő ma Magyarországon 1,5-2 millió forintba kerül.
  • Mikor legyen? Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, azonban nyáron köttetik a legtöbb frigy, így ha mindenképp ezt a csodás évszakot választjátok, időben kezdjetek bele az előkészületekbe, mert hamar elfogynak a helyek. 
  • El kellene dönteni, hogy kis vagy nagy létszámú esküvőt szeretnétek. Egy átlagos lagzi 90 fő körül mozog. 
  • Kit akartok meghívni? Érdemes jóval a meghívók kiosztása előtt összeszámolni, hogy ki az, akit szeretnétek látni életetek nagy napján. Plusz- mínusz tíz fővel érdemes számolni, és eszerint keresni a megfelelő helyszínt. Ilyenkor gondoljátok még át, hogy van-e a környéken megfelelő szálláshely a vendégeknek, akik nem tudnak hazamenni, illetve azt is, hogy ennek a költségeit ti vagy a meghívottak állják majd.
  • A tanúk hitelesítik a frigyet, tehát nélkülük gyakorlatilag nincs esküvő. Ezért is fontos, hogy minél előbb eldöntsük, hogy kit szeretnénk felkérni erre a nemes feladatra. A lényeg annyi, hogy 18 éven felüli legyen az illető és tudja igazolni a személyazonosságát. A tanú vállalja, hogy mindenben segíti az esküvői előkészületeket. Általában legjobb barátot/barátnőt, keresztapát, testvért, unokatestvért szoktak felkérni.

  • Akartok-e egyházi menyegzőt vagy elég csak a polgári szertartás? Ha mindkettő lesz, egy napon vagy külön időpontban tartanátok? A legnépszerűbbnek számító keresztény templominál számoljatok vele, hogy a pár mindkét felének "át kell/ett esnie" a kötelező szentségeken, valamint jegyes oktatásra is kell majd járnotok. 
  • Egyébként arra is van lehetőség, hogy a lagzi helyszínén tartsátok meg mind a polgári, mind az egyházi ceremóniát, ehhez vagy olyan helyet kell találnotok, ahol eleve szoktak ilyesmiket rendezni vagy engedélyt kell kérnetek, amit az anyakönyvvezetőnek nyújtotok majd be.
  • Apropó anyakönyvvezető. Attól függően kell előre intézkednetek, hogy mennyire népszerű a helyi hivatal. Ilyenkor pontosan meg kell mondanotok, mikor szeretnétek házasodni, időpontot majd ő javasol, a szabad helyek tekintetében.

  • Zenekar vagy DJ? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. Ha kisebb lagziról beszélünk vagy kevesebb a helyünk, inkább ajánlatos a DJ-t választani. Emellett tőle bármilyen zenét kérhettek, a Modern Talkingtól Kis Grofón keresztül Taylor Swiftig. A zenekarok kicsit behatároltabbak, de jobb élményt tud nyújtani, ha valaki élőben húzza a násznépnek. 
  • Kell vőfély, lesznek tradicionális játékok? Ha szeretnétek, de nincs hivatásos ismerősötök, inkább fogadjatok fel egyet, mert higgyétek el, hiába tud Józsi bátyó nagyon király stand upot nyomni a kocsmában, itt ez nem fog működni.
  • Mindenképp fel kell vennetek egy dekoratőrt is, aki segít a díszítés elkészítésében, kitalálni és megcsinálni a meghívókat. Remélhetőleg a kiválasztott helyszínen kaptok majd néhány elérhetőséget olyan szakemberhez, akik díszítették már a helyet.

  • Fotó, videó, jegyesfotó? Ha kiválasztottátok a fényképészt, ő majd felvilágosít mindenről. A videó kb. kétszeresére dobja meg a költségeket.
  • A menyasszony és vőlegény ruhájának kiválasztása szintén az egyik legfontosabb lépés. Menyasszonyi ruhákból most már sokféle stílusú akad, azt kell eldöntenünk, hogy kölcsönözni szeretnénk vagy esetleg vásárolni. A bérlés 100-120 ezer forintnál kezdődik a határ pedig a csillagos ég. A legtöbb ruhakölcsönzőbe időpontot kell foglalni, ilyenkor egy munkatárs csak a menyasszonnyal és a kísérőivel foglalkozik, segít felvenni a ruhát és elmondja a részleteket.

  • A meghívók az esemény előtt 3-4 hónappal készülnek el, ekkor neki kell állni villámgyorsan „kiszórni” őket. Illik mindenkit személyesen meglátogatni.
  • Ideje elgondolkodni a köszönőajándékokon és összeállítani a végleges menüt. Szükség van tortára is, a klasszikusoktól a jópofáig már bármilyen formatortával megörvendeztethetitek a násznépet.
  • A gyűrűk kiválasztása is sarkalatos pont, azonban erre ráértek. Az ékszerek körülbelül egy hónap alatt készülnek el. Az ékszerboltokban nagyon nagy a kínálat, a klasszikus fazontól az extravagánsig bármilyet megtalálhattok. Manapság divat a nő gyűrűjét egy kis kővel díszíteni, de az sem ritka, hogy a menyasszony és a vőlegény teljesen más fazonú gyűrűt választ magának.

Persze, ha úgy gondoljuk, felbérelhetünk egy profi céget, ami leveszi a vállunkról a szervezés tervét. De akkor hol lenne az izgalom?

közösség

további frisss

lap tetejére