Épül a körforgalom, szépül a városrész

szróbert-HCs • 2014. július 17., csütörtök •
Eljött az idő, hogy végre elkezdődhetett a körforgalmi csomópont kialakítása a Kálvária utca - Dózsa György utca - Óperint utca - Körmendi út kereszteződésében - mondta el dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere azon a július 17-i sajtótájékoztatón, melyen a frisss.hu azt is megtudta, hogy a városrész teljes megújulása 747,3 millió forintba kerül majd. Fotósunk mintegy húsz méter magasról örökítette meg a nagy erőkkel zajló építkezést.
Épül a körforgalom, szépül a városrész

A helyszíni bejárásakor megtudtuk, hogy a munkák tartalmazzák a meglévő távközlési hálózat egy szakaszának kiváltását, az új közvilágítás építését, a gázvezeték kiváltását, valamint a zöldfelület megújítását is. A közvilágítás kiépítése során biztosítják a lehetőségét egy, a későbbiekben a körforgalom közepére kerülő szobor megvilágításának előkészítésére is. A Dózsa György utcai leállósávban 3 darab, az Óperint utcában pedig 2X6 darab parkolóhelyet alakítanak ki. A közlekedési területeket aszfalt burkolattal, a gyalogos felületeket részben aszfalt, részben pedig térkő burkolattal alakítják ki. 
Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta, hogy a teljes projekt részeként a környező lakóházak megújulnak, a körforgalom megépül, létrejön egy új tér, az evangélikus és a református templom is megszépül, illetve a Mesevár óvoda és a Károli Gáspár tér is átalakul. 

Gregersen-Labossa György evangelikus lelkész arról beszélt, hogy teljesen megújul a templom környzete, a jelenlegi megvilágítást szolgáló oszlopokat áthelyezik, emellett a templom kapubehajtóját is átépítik. 
A felújítás megfelelő ütemben zajlik, a kerítés eltűnik és egy teljesen új tér alakul majd itt ki. Ez egy kellemes találkozó pont lesz, mely kitűnő rálátást biztosít majd a körforgalomra és az Óperint utcára egyaránt - tette hozzá a lelkész.   

Nagy István, a Meliorációs és Rekultivációs Kft. főmérnöke kiemelte: nagyon fontos változás lesz, hogy az érintett út eltolódik a Körmendi út irányába. Az útépítést, csapadékvíz-elvezetést és a zöld terület rendezést mintegy 65 millió forintos költségből fedezzük, a fennmaradó kb. 30,7 millió forintból pedig a közmű-kiváltást biztosítjuk.  
A főmérnök azt is elmondta, hogy az építési munkák jelentős részét a forgalom részleges átengedésével végzik, jelzőőröket is alkalmaznak majd, a teljes útzárra pedig a körforgalom aszfaltozásakor kell majd számítani. Ekkor az autóbuszjáratok is elkerülik 2-3 napra a csomópontot. 

Illés Károly projektmenedzser pedig azt hangsúlyozta, hogy a szociális célú városrehabilitáció fontos részei voltak a közösségfejlesztő programok és projektek, melyek egyik fő célja a hátrányos helyzetű emberek és közösségek felzárkóztatása volt. A közlekedésbiztonság elősegítése céljából egyébként a Dózsa György út vonalán több gyalogátkelőhely közlekedésbiztonsági fejlesztése is megtörténik, többek mellett a Dózsa György utca - Esze Tamás utca kereszteződésben, valamint a Károli Gáspár téren is megvilágítják majd a zebrákat, emellett vakvezető köveket is elehelyeznek a gyengénlátók és vakok számára.  

Az előzetes tervek szerint az építkezés november végén fejeződik be. Addig is minden szombathelyitől türelmet és megértést kér Szombathely város vezetése. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére