EPCOS: csapatépítés a gépészjövő érdekében

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. november 27., péntek •
Városi, kormányzati és vállalati szándék találkozásának eredményeként szeptemberben megkezdődött Szombathelyen a gépészmérnök-hallgatók képzése, november 27-én pedig már az EPCOS mérnökeivel is találkozhattak a duális képzésben részt vevő hallgatók. A vállalat Oktató Központjában szervezett EPCOS Gépésztalálkozón jártunk.
EPCOS: csapatépítés a gépészjövő érdekében

 

December 7-én megkezdődik a Nyugat-Magyarországi Egyetem duális gépészmérnök-hallgatóinak első, nyolc héten át tartó gyakorlati időszaka a képzésben közreműködő nagyvállalatoknál, így a Nyugat-Dunántúl egyik legmodernebb gyártó- és fejlesztőközpontjában, a TDK csoport részeként működő EPCOS-nál is.
Az új gépészgeneráció tudása nemcsak az EPCOS, de mindannyiunk jövőjét meghatározza Szombathelyen. Nagy felelősségünk van abban, hogy a gépészhallgatók milyen felkészültséggel lépnek majd be a képzésben résztvevő nagyvállalatok munkatársai közé. Ezért köszönettel tartozom azoknak az EPCOS munkatársaknak, akik vállalták, hogy a napi munkájukon túl részt vesznek a hallgatók gyakorlati oktatásában – fogalmazott Takács Balázs ügyvezető igazgató az EPCOS Gépésztalálkozó megnyitásakor.

Csapatépítés
Pénteken csapatépítő LegoRobot Programot szervezett a TDK csoporthoz tartozó EPCOS duális gépészmérnök-hallgatói és a gyakorlati képzésben részt vállaló mérnökei számára, hogy megalapozza a decemberben induló 8 hetes vállalati gyakorlat hatékonyságát. Az EPCOS Gépésztalálkozón a vállalat 12 gépészhallgatója mellett 20 magasan képzett, tapasztalt munkatárs is vett részt. Közöttük volt Kiss Henrik, az EPCOS forgácsoló mestere is. 


Azt vállaltuk, hogy átadjuk tudásunkat a jövő szombathelyi gépészmérnökeinek. Drága masinák mellett, eszterga- és marógépekkel tartjuk majd a képzéseket. Napi 8 órában, a többi között a kézi forgácsolást is megtanítjuk a leendő kollégáknak – mondta el honlapunknak a forgácsoló mester.  

Az EPCOS Gépésztalálkozó fő elemeként a mérnökök és mérnökhallgatók LegoRobotot programoztak, és egy kb. 3 méteres, látványos robotpályát is építettek. A csapatépítő tréning amellett, hogy lehetőséget teremtett az EPCOS hallgatóinak és munkatársainak arra, hogy megismerkedjenek, megteremtette a gyakorlati időszak hatékonyságának alapjait is. 

Czunyi Ilona Viktória a Komárom-Esztergom megyei Tardosról érkezett és egyike azon két hölgynek, akik szeptemberben megkezdték tanulmányaikat a Nyugat-magyarországi Egyetem gépészmérnök-hallgatói között. 
Nagyon jól összeszoktunk a tanárokkal, és mivel nagyon érdekel a műszaki pálya, és elég kreatívnak is érzem magam, ezért rengeteg újdonságot szeretnék itt megtanulni. Pár év múlva, az egyetem sikeres befejezése után pedig az EPCOS-ban szeretnék majd dolgozni – nyilatkozta a frisss.hu-nak Ilona. 
Kaibinger Zsolt quality mérnök szerint nagyon fontos, hogy a hallgatók, az oktatók, és a mérnökök közvetlen kapcsolatot tudjanak kiépíteni egymással, hiszen ezzel is hatékonyabbá válhat az oktatás és hamarosan megbízhatóbb szakemberekkel gazdagodhat az EPCOS.  

Gyakorlati képzés
Az EPCOS Képző Központ szakmai oktatói mellett a vállalat legfelkészültebb szakemberei is aktív részt vállaltak a képzés szakmai gyakorlati tananyagának előkészítésében, és a gyakorlati ismeretek átadásában. 
Nyul Gábor mérnöktől, az EPCOS tanműhelyének vezetőjétől a helyszínen megtudtuk, hogy mozgalmas lesz ez a nyolc hét.
A hallgatók a nyolc hét alatt megismerkednek a vállalattal, a cég működésével, termékeinkkel és az alapvető technológiákkal, közben olyan tananyagokat is elsajátítanak, amelyeket az adott cég oktat mind az ötven duális képzésben részt vevő hallgató számára, emellett pedig olyan cégspecifikus tananyagokat is előveszünk, amelyeket csak mi oktatunk a tizenkettő saját hallgatónknak – tette hozzá a tanműhely vezetője. 

Az EPCOS várja a jelentkezőket!
Miközben az első szombathelyi gépészmérnök-hallgatók megkezdik a gyakorlati idejüket a vállalatoknál, már lehet jelentkezni következő gépészmérnök évfolyamra. A szombathelyi gépészmérnökképzés iránt érdeklődők a www.szombathelyigepesz.hu oldalon tájékozódhatnak a képzés részleteiről. Jelentkezni 2016. január 10-ig lehet a weboldalon keresztül, a választott vállalat megjelölésével. Aki az EPCOS részvételével zajló szakképzésekről, illetve gépészképzésről szeretne bővebb információt, vagy az EPCOS INVÁZIÓ címmel meghirdetett nyílt napra jelentkezne, a kepzes@epcos.com e-mail címre küldött levélben teheti meg. 

Az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-ről
Az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. a vezető elektronikai konszern, a tokiói székhelyű TDK konszern tagja. A szombathelyi gyárban induktivitások széles körét gyártják, többek között fojtótekercseket és zavarszűrőket. Ezen túlmenően a telephely az ipari elektronikai alkalmazásokban használt alumínium elektrolit kondenzátorok kompetencia központja, a vállalatnál kondenzátorok széles körét gyártják. A vállalatnál jelenleg több mint 1750 fő munkavállalót foglalkoztatnak.

A TDK konszernről
A TDK konszern tokiói székhelyű vezető elektronikai vállalat. A vállalatot 1935-ben alapították azzal a céllal, hogy az elektronikai-mágneses termékek számára alapanyagként szolgáló ferriteket értékesítse. A TDK portfóliója magában foglalja az elektronikai alkatrészeket, modulokat és rendszereket, amelyeket TDK és EPCOS márkanév alatt értékesítenek, továbbá áramellátó rendszereket és termékeket mágneses alkalmazások számára, úgymint energiaeszközök, gyorstároló és egyéb termékek. A TDK a fejlett piacokra koncentrál az információ- és kommunikációs technológia, a fogyasztói, autóipari és ipari elektronika területén. A vállalatnak fejlesztési és termelési telephelyei, valamint értékesítési irodái vannak Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában. A 2013-as gazdasági évben a TDK 9,6 milliárd USD értékesítési bevételt ért el, és mintegy 83.000 munkavállalót foglalkoztatott világszerte. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére