„Elszántság és kitartás nélkül nem lesz valakiből profi táncos” - Fuchs Thomas Patrick, szombathelyi balettnövendékkel beszélgettünk

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 26., vasárnap •
Még csak tíz éves, de már komoly úton jár ahhoz, hogy egyszer balettművész legyen.
„Elszántság és kitartás nélkül nem lesz valakiből profi táncos” - Fuchs Thomas Patrick, szombathelyi balettnövendékkel beszélgettünk

Fuchs Thomas Patrick, jelenleg a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója. A fiatal srác tanulás mellett a helyi Attitude Balettiskola növendéke, nemrég pedig felvették az egyik neves balettintézet klasszikus balett szakára. 

Patrick nem mindig szeretett volna balett-táncos lenni, de az évek során teljesen megváltozott a gondolkodása erről.

„Már öté ves korom óta balettozom az anyukám iskolájában. Ő a példaképem, neki köszönhetem, hogy megszerettem a balettet. Régebben tűzoltó vagy rendőr szerettem volna lenni, de most már elszántam magam és balettművésznek készülök” – kezdte el mesélni. 

Rengeteg darabban játszott már, azt is elárulta, mik voltak a kedvencei.

„Voltam Fincánka és apród az Arielben, papagáj A tizenkét táncoló hercegnőben, sün A hattyúk tavában, messziről jött vendég a Coppéliában, illetve kakas és furulyás fiú a Rosszul őrzött lányban. A sünt és a kakast táncoltam a legszívesebben, mert nagyon szeretem az állatokat.”

Mint minden balettosnak, neki is vannak álomszerepei.

„Szívesen eljátszanám a Rosszul őrzött lányból Alaint. Ő egy esernyős bácsi, aki mindig bolondozik. Ráadásul, az előadás során rákötnek egy zsinórt, ami felemeli őt a levegőbe. Szeretném kipróbálni, hogy ez milyen érzés. De eltáncolnám például A hattyúk tavából az udvari bolondot is” – folytatta.  

A balettosoknak szinte teljesen eltér az életritmusuk az átlagtól. Egyéni étrendjük, időbeosztásuk van,  és a hétköznapi teendők mellett rengeteget kell gyakorolniuk napközben. Bár Patrick csak most kerül be igazán a balett világába, eddig is nagyon komolyan vette a szakmát. 

„Az iskola mellett heti két edzésem van, fellépés előtt pedig hétfőtől péntekig, minden nap szoktunk készülni a darabra. Naponta nagyjából három órát. Mivel egy előadás nagyon hosszú, ezért fontos, hogy mindenki begyakorolja előtte rendesen a szerepét” – mondta.

Azt is megtudtuk, hogy mi kell már ilyen fiatalon ahhoz, hogy az emberből egyszer profi táncos lehessen.

„Fontos, hogy valaki komolyan vegye a gyakorlást és megpróbálja mindig a legjobbat kihozni magából. Elszántság és kitartás nélkül nem lesz valakiből profi táncos.”  

Fotó: Luxfoto

A srácnak rengeteg célja van, itthon és külföldön is szeretné kipróbálni magát.

„Szeretnék neves operaházakban táncolni. Nagy álmom, hogy egyszer eljussak Párizsba, mert ott nagyon népszerű a balett” – tette hozzá.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére