Elszabadultak az indulatok a Falco-ügy lakossági fórumán

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 19., hétfő •
Új kémény is kellene az egészséget óvó szűrőhöz, közben rengeteg a kérdőjel, a megoldás még várat magára. Egy biztos: a lakóknak már nagyon elege van.
Elszabadultak az indulatok a Falco-ügy lakossági fórumán

Mostanában szinte minden héten akad egy sajtótájékoztató vagy egy figyelemfelhívó aláírásgyűjtés a Falco Zrt.-vel kapcsolatos panaszok miatt. A Falco-ügy (mert ez bizony nagybetűs ügy) több ezer embert érint és nem csak azokat, akik a gyár, vagy annak közelében élik mindennapjaikat. A Falco gyárba a környezetszennyezést okozó jihlavai gyárhoz hasonlóan egy ún. UTWS típusú szűrő- és szállító berendezésre lenne szükség, ami ugyebár nem kevés pénz.

Tájékoztatás vagy fórum?

Lakossági fórumként kaptunk mi is meghívást a hétfő kora esti megbeszélésre, de hamar kiderült, a Falo Zrt. képviseletében Novák Tibor, a gyár igazgatótanácsának elnöke csupán tájékoztatásnak szánta. Na, mindegy is volt, a közönség gyorsan kiharcolta magának a fórumot.

A két és fél órás kérdezz-felelek elején valóban tájékoztatás történt, ahol megtudtuk a 2007-es válságig annyit termelt a gyár, mint most. Szó esett a fejlesztési programról, összegekről, tervekről. A prezentációban állították: ”A Falco minden magyar és EU-s szabályozásnak megfelel.” Megtudtuk, hogy több probléma is akad a méréssel kapcsolatban. Egyrészt nincs Magyarországon ilyen hitelesített berendezés, másrészt az állandó szűréshez építeni kellene egy kéményt, aminek a súlyát amúgy nem bírná el az épület, sőt hozzátették, életveszélyes lenne ennek a karbantartása is.

Hende Csaba nem kap szót

Bár az esélyt megkapta mindenki, hogy kérdezhessen, az elsőnek mikrofont magához ragadó Hende Csaba valamiért mégis kivételnek számított. Hozzáfűznivalója lett volna a mondandóhoz, de nem kapott szót, így ő és az első sorban helyet foglaló Fidesz-frakció kivonult a teremből.

Kántás Zoltán képviselő azonban nem hagyta annyiban, elmondta a véleményét a témában, az aggályaival együtt. „Meglehetős gyakorisággal, sűrű, sötét, csípő, fojtó szagú füst terül szét a lakóházak között, időjárás függvényében a környékbeli lakótelepek érintettek, de a város más részén is érezhető a por, az elviselhetetlen szag. A füst ingerli a szemet, hányingert vált ki, rosszullétet okoz, gyakoriak a légzőszervi megbetegedések…” – tolmácsolta a lakók szavait a képviselő.

A mondandóját többször félbeszakították, de időközben Hende Csaba is visszatért és elmondta, ő lakossági fórumra kapott meghívót, nem tájékoztatóra.

Balhé

A fesztültség ezek után tapintható volt, be-bekiabálások mellett hangos hozzászólásokkal nyilvánított véleményt az, aki nem kapott szót. Látható volt, hogy a lakóknak sok a problémája a gyár egészségre káros hatásaival. Hende Csaba elmondta korábbi beszédét, miszerint a saját orrának hisz, nem a méréseknek, vagy az adatoknak. Ezt a közönség közül többen osztották. Elmesélték, hogy nem lehet szellőztetni, kint lenni az udvaron, fűrészpor száll az ablakpárkányra, megtelepszik az autókon, lehetetlenség ilyen környezetben élni. Az utóbbi azért is probléma, mert a port az ingázó dolgozók elszállítják a város több pontjára.

Hende Csaba aztán kifejtette, a nyár folyamán többször találkozott Novák Tiborral, többek között amiatt, mert azt kérték tőle, hogy járjon közbe, mint honvédelmi miniszter, hogy egy MDF bútorlapot gyártó sor megépülhessen. Hende ezt a követelést természetesen nem teljesítette.

Daganatos megbetegedések okozója a füst?

A továbbiakban a hangulat nem csillapodott. Kecskés László, mellkassebész, képviselő szolidaritásból szólalt fel. Szerinte több szempontból is problémás a helyzet: „... a vízpára viszi magával a fűrész szálló porát, ez pedig nedves közegben gombák elszaporodásának a helye, ami megtelepszik a tüdőben. A másik nagy gond a tüdőtágulás, ami rákos megbetegedéshez vezethet." Novák úgy reflektált erre, hogy ő nem szakember.

Félreértések és a félreértések félreértése

Többször felmerült, hogy Novák vagy a megszólalók félreértették egymást, mellébeszélések ütköznek vádakkal, senki sem szakember, mindenki a saját igazát hajtotta, nem lehetett reális igazságot tenni. Újra előtérbe került aztán a gáz rákkeltő hatása, egy egykori gyárépítő is felszólalt, aki elmondta a gőzben lévő formaldehid negyven éve rákkeltő hatású. Novák erre is úgy reagál, hogy ő nem szakértő, a közönségből idővel kiszóltak, hogy akkor keressen egy hozzáértő embert.

Mikor lesz megoldás?

A két óra elteltével is feszült maradt a hangulat, egyre többen szólaltak fel. A baloldal kérésére a csütörtöki közgyűlésre Nováktól megkapják az eddigi események, történések összefoglalóját. Sőt az igazgatótanács elnöke egy, a környéken lakó hölgyhöz is meghívást kapott, hogy lássa, milyen hatása van a gyárnak.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére