Jelentem, a katasztrófahelyzetet felszámoltuk!

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 06., szombat •
Alpin mentés, kutyás keresés, veszélyes anyag eltávolítás, vízminőség kárelhárítás, nyúlgát-építés, de védmű-magasítás is feladata volt a Pinka-menti mentőcsoportoknak a Savaria 2015–Pinka 2015 védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi gyakorlaton. Az önkéntesség összetartó erejéről olvashatnak, de fotókat is böngészhetnek.
Jelentem, a katasztrófahelyzetet felszámoltuk!

A címben szereplő jelentés Pornóapátiban hangzott el, szombaton. De haladjunk csak lépésenként! Szombat reggel Pornóapátiba érve útlezárás fogadott bennünket. A magyarázat egyszerű, katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak ugyanis a Vas megyei Védelmi Bizottság, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes és Szentpéterfa önkormányzatainak szervezésében. A Savaria 2015 – Pinka 2015 védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi gyakorlaton minősítő feladatokat kellett teljesíteni a Pinka-menti mentőcsoportoknak. A megmérettetés előtt a megyei védelmi bizottság vezetője és a honvédelmi miniszter is az önkénteseket méltatta. 

A köszöntő beszédek és az eskü
Harangozó Bertalan, a Vas megyei Védelmi Bizottság elnöke beszédében a történelem lapjaira visszatekintve arról beszélt, hogy a Pinka menti települések már az 1900-as évek elején is élen jártak a tűzoltó egyesületek megszervezésében, megalakításában, majd kiemelte, hogy a veszélyhelyzetek megelőzése napjainkban rendkívüli fontosságúvá vált.  
Napjaink közös együttműködésének sikeréről szólva pedig azt hangsúlyozta, hogy a Pinka menti négy község ma is közös önkormányzati hivatalt működtet. Beszéde végén megköszönte a vaskeresztesi, a horvátlövői, a szentpéterfai és a pornóapáti önkéntesek elkötelezettségét és az elszántságát.

Ezt követően ünnepélyes eskütétel következett, melyen Fülöp Orsolya, Pornóapáti polgármestere mondta elő a szöveget. ,,Minden erőmmel, törekvésemmel, tudásommal Magyarország javát szolgálom" - harsogták az esküt tévők. 

Az eskü magasztos pillanatai után nehéz megszólalni, hiszen az eskü hűség a néphez és a hazához – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki családi kötelékeire emlékeztetett, amikor azt mondta, hogy nagyapja, Hende Lajos egykori oladi bíró megyei önkéntes tűzoltó parancsnokként ,,kötésig, derékig a vízben gázolva mentette az embereket.”
Ezután a szeretet és a hűség fontosságáról beszélt, amikor kijelentette, hogy ,,a jó katona nem attól jó, hogy gyűlöli az ellenséget, hanem attól, hogy szereti azokat, akik harcba küldték őt.”

A térség országgyűlési képviselője hozzátette: Önök mindannyian szeretik a bajtársaikat, hiszen senkiről sem tételezhető fel, hogy azokkal megy bajba, harcba, akikben nem bízik meg, akiket nem szeret. A hivatásos és az önkéntes között csak a tevékenységre fordított időmennyiségben van különbség, az elkötelezettségben és az elszántságban nincs.

Ezután a települési mentőcsoportok ünnepélyes megszentelése, majd parancsnoki eligazítás, aztán feladatközlés és a gyakorlat következett.

Az alapfeltételezés és a feladat

A komplex, három elemből álló gyakorlaton a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokra, a természeti, civilizációs katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzésére, elhárítására, valamint a helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatokra készültek fel a résztvevő önkéntes és hivatásos szervezetek Pornóapátiban - ezt dr. Baán Mihály alezredestől tudtuk meg. 

A gyakorlat első mozzanata a védelmi igazgatási gyakorlat volt. A feltételezett szituáció szerint az Országgyűlés a megnövekedett biztonsági kockázatokra tekintettel, megelőző védelmi helyzetet hirdetett ki, a Kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelynek részeként elrendelték a folyamatos polgári védelmi szolgálat ellátását. Június 4-én készenlétbe helyezték a megyei védelmi bizottságot és munkacsoportjait, teendőjük a gyakorló feladatokat tartalmazó különleges jogrend országgyűlési-, és kormánydöntések feldolgozása volt, melyet az elnöki határozatok kiadása követett. 

A második részben a nemrég kutyás mentőegységgel kiegészült Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport bizonyíthatta, továbbra is készen áll a város és a környező települések védelmére, illetve különféle speciális mentési feladatok végrehajtására, ha a szükség úgy hozza. Egyúttal rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlaton mutathatták meg az újonnan megalakult Pinka-menti Mentőcsoportok – vagyis Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa és Vaskeresztes Önkéntes Települési Mentőcsoportja –, hogy felkészültek a védekezésre, ha veszély fenyegetné településüket, otthonaikat, családjukat. 

A gyakorlat forgatókönyve szerint ismeretlen személyek felrobbantották a Pornóapátiban található parókia épületét, illetve a Pinkán található vízi létesítményt. Tekintettel arra, hogy Pornóapáti, Vaskeresztes, Horvátlövő és Szentpéterfa települések önkéntes polgári védelmi szervezetei nem elegendőek a mentési és kárfelszámolási feladatok végrehajtására, a megyei védelmi bizottság elnöke úgy határozott, elrendeli a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport alkalmazását, a mentőszervezetek tevékenységét pedig a rendvédelmi szervek és a védelmi igazgatásban közreműködő szervek és szervezetek is segítik. 

A robbantásos tevékenység következtében a romos épületben kellett személyeket felkutatni, illetve kutyás felderítésel életeket menteni. Mivel a robbanás kihatott az energia- és közmű szolgálatatásra is, ezért a víz- és a villamosvezeték is sérülést szenvedett.

Miután a társszervek elhárították a hibákat, helyreállították a működést, egy veszélyes anyagot szállító gépjármű a robbanás és a tűzkövetkeztében megsérült. Mivel kijutott a környezetbe a veszélyes anyag, ezért azt mentesítették, melyben a Magyar Közút helyi szakemberei is segítséget nyújtottak.

A robbantásos merénylettel egy védmű is átszakadt a Pinka patak területén. A védmű magasítását homokzsákokkal, illetve a mobil ,,BEAVER" típusú árvízvédelmi mobil gátrendszerrel valósították meg, de elvégezték a patakba került veszélyes anyag mentesítését is. 

Tábori segélyhely üzemeltetése, elsősegély, elhelyezés, lelki-segély, tűzoltás, közműsérülés elhárítása, gyalogos-, kutyás-, és offroados személykeresés, veszélyes anyag eltávolítás, mentesítés, vízminőség kárelhárítás, védmű-magasítás homokzsákokkal, nyúlgát építés fóliázással, mobilgát alkalmazás, bordás megtámasztás, lakóépület ideiglenes megtámasztása, de a befogadóhely aktiválása, üzemeltetése is a teljesített feladatok között szerepelt. 

A résztvevő öt mentőcsoport és a társszervek egymással szoros együttműködésben, hat kárhelyszínen végeztek kárelhárítási feladatokat. Romosodott épületből mentettek embereket, ideiglenes tábori elsősegélyhelyet alakítottak ki, veszélyes anyag semlegesítését és mentesítését végezték el, majd különböző vízkár-elhárítási feladatokat láttak el, és segédkeztek az új „BEAVER” típusú árvízvédelmi mobilgát-rendszer bemutatásában is. A kárhelyszíneket Pornóapáti központjában, a templom előtti téren, és a Pinka patak jobb- és baloldali védműveinél alakították ki.

A résztvevők és az érdeklődők

A Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, és a Pinka-menti Mentőcsoportok állománya, illetve a bevont társszervek összesen mintegy kettőszázötven személlyel működtek közre a gyakorlaton. Érdekesség, hogy nemcsak a Pinka-menti településekről, de a határmenti osztrák falvakból is érkeztek kíváncsiskodók a nem mindennapi eseményt megtekinteni. 

A polgármester

A frisss.hu-nak a helyszínen nyilatkozó, egyébként az eskü szövegét is előmondó Fülöp Orsolya azt emelte ki, hogy a hetek óta tartó elméleti és gyakorlat felkészülés eredményre vezetett. Pornóapáti polgármestereként hozzátette, hogy a községből huszonöt aktív tagja van a mentőcsoportnak, a ,,csapatösszetartó" feladat pedig jót tett a kisebb és nagyobb közösségnek egyaránt. 

Az értékelés

A háromfős minősítő bizottság élén álló, a gyakorlatot értékelő Lakatár Gábor tűzoltó őrnagy honlapunknak elmondta, hogy a Pinka-menti mentőcsoportok sikeres gyakorlatukkal ,,megfelelő" értékelést kaptak, és ezzel a Nemzeti Minősítő Rendszerben elnyerték a minősítő okleveleiket, amelyek feljogosítják őket, hogy a jövőben alapvető vízkár-elhárítási tevékenységet önállóan is elvégezzenek.     

Az eseményt megtekintette Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke. dr. Tiborcz János r. dandártábornok, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.    

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére