Az igaz barátság jelképe: Elindult az Hermione

SzR-MTI • 2015. április 19., vasárnap •
Felvonta a horgonyt az Hermione mása, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon. Az azonos nevű fregatt 235 évvel ezelőtt, 1780. március 20-án hagyta el a francia partokat a fedélzetén La Fayette márkival, hogy segítséget nyújtson a britek ellen a függetlenségükért küzdő amerikai hazafiaknak. A fregatt a tervek szerint hat hét alatt szeli át az Atlanti-óceán északi térségét, és a Yorktown-öbölben köt ki, ott, ahol annak idején la Fayette márkijának hajója. Az eredeti fregatt replikája közel 20 év alatt készült el és átszámítva mintegy 7,5 milliárd forintba került.
Az igaz barátság jelképe: Elindult az Hermione

A fiatal francia arisztokrata a virginiai csapatok parancsnokaként - amelyek élére George Washington nevezte ki -, másfél évvel később részt vett a Chesapeake- és Yorktown-öbölben aratott döntő győzelmekben, amelyek következtében Anglia kapitulált. "Két évszázada 242-en voltak a fedélzeten, mi most összesen nyolcvanan leszünk" - mondta Yann Cariou, a 21. századi háromárbocos parancsnoka. A hajót a délnyugat-franciaországi Rochefort-nál bocsátottak vízre 2014-ben.

Az 53 éves tiszt a francia haditengerészetnél töltött harmincéves és a kereskedelmi tengerészetnél töltött hatéves szolgálata alatt hétszer kerülte meg a Földet, legénysége tapasztalt tengerészek mellett 54 önkéntesből áll. Utóbbiak egyharmada nő, az átlagéletkoruk 27 év. A tengerészek többsége francia, de van közöttük két svéd, egy német, két belga és két amerikai is. A tervek szerint június 5-én érkeznek meg a virginiai partokhoz.

Az Hermione-t - amely Yann Cariou szerint "a legnagyobb hajózó történelmi vízi jármű" -, tizenhét évi munkával építették újjá, számos történelmi kutatás és egy hagyományos technika újjászületése révén. A munka elvégzésére a világ minden részéből érkeztek iparművesek. A program amerikai társszervezője 4,5 millió dollárt gyűjtött össze az utazási költségekhez. Francia részről a hajóépítő műhely mintegy 4 millió látogatója adományozta a teljes költségvetés mintegy 60 százalékát, a fennmaradó 30 százalékot helyi önkormányzatok és különböző mecénások állták.

Amerika keleti partjánál ezrek várják majd tizenegy állomásán - közöttük Baltimore-ban, New Yorkban, Philadelphiában, Newportban és Bostonban - a fregattot. A francia-amerikai barátság jelképeként "több száz - ha nem ezer - vitorlás és motoros hajó kíséri az Hermione-t a New York-öbölbe a Függetlenség napján, július 4-én tartandó nagy ünnepségre" - közölte korábban David Lincoln Ross, az átkelés támogatására alakult Hermione-Lafayette Amerikai Barátai nevű civil szervezet egyik vezetője.

Laura Auriccchio történész szerint - aki 2014-ben könyvet jelentetett meg a márkiról - Lafayette (Amerikában így írják a nevét, ahogyan ő maga kívánta), "az amerikai forradalom legnépszerűbb francia hőse, George Washington a nevelt fiának és a francia-amerikai barátság örök jelképének tekintette. Tudjuk, hogy Franciaország segítsége nélkül az Egyesült Államok nem nyerte volna el a szabadságát". "Lafayette az Egyesült Államokban népszerűbb, mint Franciaországban" - mondta Chuck Schwam, a civil szervezet pénztárosa, aki szerint 80 város, tanya, illetve megye viseli a nevét.

Benedict Conelly, az Hermione-Lafayette Egyesület elnöke 22 éven át dolgozott a programhoz szükséges összegek előteremtésén. Az Hermione útjával lehetővé válik a francia-amerikai kettős állampolgár számára, hogy fordítva tegye meg édesapja útját, aki 1944-ben vett részt a normandiai partraszállásban.

Az átkelés után az Hermione múzeumhajóként üzemel majd, és utazásokat is szerveznek a fedélzetén. Az eredeti Hermione Franciaországba való visszatérése után, 1793. szeptember 20-án hajótörést szenvedett, és elsüllyedt a Loire torkolatának közelében.

közösség

további frisss

lap tetejére