Elfogadták Szombathely költségvetését

vkriszti-mti.hu • 2015. február 27., péntek •
Több mint 20,2 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadták el csütörtökön Szombathely idei költségvetését, amely az állami finanszírozás csaknem 500 millió forintos csökkenése és a tavalyi évről áthúzódó 600 millió forintos fejlesztési hiány ellenére sem tervez adóemelést.
Elfogadták Szombathely költségvetését

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy továbbra is egymilliárd forintot meghaladó összeget fordítanak szociális célokra, nem csökken a segélyekre és támogatásokra kifizethető keret összege. Az ellenzék ugyanakkor úgy vélekedik, hogy az elvont 231 millió forintos állami támogatás a szociális ellátórendszert "vérezteti ki".

Szombathely elsősorban a 6,6 milliárd forintnyi iparűzési adóbevételnek köszönhetően képes fenntartani gazdálkodásának egyensúlyát, bevételeinek már 57 százaléka származik adókból, 23 százaléka egyéb forrásból és mindössze 20 százalék a városi büdzsében az állami támogatás mértéke.

Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere elmondta, a költségvetési előterjesztésben szerepeltetett 5,2 milliárd forintos fejlesztési hiány tulajdonképp nem hiány, hiszen a Szombathelyen zajló nagyberuházásokra  - köztük a Haladás-sportkomlexum építésének megkezdésére  - szánt kormányzati pénz már tavaly beérkezett az önkormányzat számlájára, és a tervben a kiadási oldalon is szerepel. 

Az alpolgármester szerint a szombathelyi költségvetés valójában jelentős működési többlettel rendelkezik, éppen ezért, ha sikerül az idén jól gazdálkodni, megalapozható egy olyan költségvetés is, amelyben felelősséggel növelhetők a működési kiadások.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére