Együttműködés a jövő érdekében

szróbert-HCs • 2014. szeptember 23., kedd •
Történelmi lépés, hogy Szombathely nevében olyan együttműködési keretszerződést írtam alá, mellyel a Szent Márton kultuszt is tovább erősíthetjük. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a jövőben egy kutató központot is létrehozzunk – hangzott el az MTA Bölcsészettudományi Központ és Szombathely Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás aláírásakor.
Együttműködés a jövő érdekében

Puskás Tivadar polgármester az aláírás előtt az előzményekről adott áttekintést, majd az együttműködést is megindokolta.  
Nem titok, dr. Tóth Ferenc professzor jóvoltából jutottunk el oda, hogy az együttműködést ma aláírhatjuk. Nekünk, szombathelyieknek kötelességünk méltó módon megünnepelni Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, szellemiekben, hagyományokban és programokban kötelességünk megemlékezni az évfordulóra. A jövőben is szükség van ennek a szellemiségnek a továbbvitelére, és ennek megfelelő kereteket kell szabni. Ilyen például, hogy a kultúra különböző állomásain Szent Mártont megismertessük mindenkivel. Szent Márton szellemiségét nemcsak jelenleg, hanem a jövőben is szeretnénk továbbvinni és megőrizni. A mostani megállapodás olyan értékeket képvisel, mely odavezethet, hogy a jövőben egy kutató központot is létrehozhassunk - tette hozzá a város első embere.

Dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója is az együttműködést méltatta, de ő az MTA BTK szempontjából tette ezt.
Az akadémián belül működő kutatóközpontoknak szigorúan vett tudományos eredményeket kell produkálniuk, tehát a tudomány ügyét kell előremozdítanunk. A bölcsészettudomány a magyar nemzetnek dolgozik, és így képzési, vidékfejlesztési feladatai is vannak. Ezért törekszik központunk arra, hogy vidéken is kellően pezsgő kulturális élet legyen, hogy rendszeresen tartsunk tudományos konferenciákat. Az évfordulók mindig alkalmat adnak arra, hogy bizonyos témákkal behatóan foglalkozzunk. A Szent Márton kultusz is ilyen. Ebben a szellemben nagy örömmel írom alá ezt a szerződést - hangsúlyozta a főigazgató. 

Az együttműködési megállapodást dr. Szentpéteri József tudományos titkár, dr. Tóth Ferenc tudományos főmunkatárs, valamint Szommer Ildikó programvezető jelenlétében írták alá.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére