Egymást érik a frontok, mi meg csak tűrünk, tűrünk

H.Maja • 2015. március 28., szombat •
Természetes, hogy februártól áprilisig állandóan történik valami az időjárással, elviselni mégsem olyan egyszerű.
Egymást érik a frontok, mi meg csak tűrünk, tűrünk

Biztosan mindannyian megfigyeltük, hogy tavasszal többet fúj a szél, többet esik az eső, változékonyabb az időjárás, mint az év többi részében. Nos, mint Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjétől megtudtuk, ez teljesen normális, nincs köze a globális felmelegedéshez, sem az El Nino jelenséghez, sem a közelgő világvégéhez. smiley

Az történik ugyanis, hogy a téli, hideg légtömegek lassan, és elvileg fokozatosan cserélődnek melegebb társaikkal. Ebben a szakaszban egyébként kifejezetten ritkának számít az, ami Szombathelyen megfigyelhető volt az elmúlt időszakban. Egy anticiklonális, magasnyomású övezet hatására a légnyomás 20 napi átlaga 1026 hPa (hektopascal), tehát nagyon magas  volt. Pár napja aztán megérkeztek a hidegebb légtömegek, természetes velejáróikkal, csapadékkal és széllel. A légnyomás tengerszintre számított értéke is ingadozóbbá vált. Az elmúlt napokban 1005 és 1018 hPa között változik.

Dr. Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének orvos-gazgatója a Frisss.hu kérdésére elmondta, a folyamatos frontok, különösen a kettősfront megviselik a szervezetünket. Ilyenkor gyakoribbak a riasztások a Mentőszolgálatnál is. Elsősorban a szív és keringési rendellenességgel küszködőknél gyakoribbak a rosszullétek, de az epilepsziás, és depresszív tünetek is felerősödhetnek. Statisztikai adatok szerint a szülések száma is megugrik ilyenkor, akár a többszöröse lehet az egyébként megszokotthoz képest.

Húsvétkor az előrejelzések szerint folytatódni fog a változékony időjárás, sőt a jelenlegi adatok alapján egy jelentős ciklonnal érkező frontbetörés várható, mely hideg légtömegeivel épp az ünnep alatt éri el hazánk területét.

Remélem, a nyuszit azért nem fogja elriasztani, és mindenki megtalálja majd a kertben a tojásokat is. A locsolóknak pedig biztosan nem jelent majd problémát pár csepp eső és egy kis szél!

közösség

további frisss

lap tetejére