Kilencvenes mezben: Dibusz Dénes a kapuban

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 19., péntek •
A Fradi válogatott kapusa, Dibusz Dénes volt a tizenhetedik Király-kapustábor díszvendége. A 24 esztendős hálóőr a frisss.hu-nak elárulta, hogy már nagyon várja az őszi Fradi-Hali meccset.
Kilencvenes mezben: Dibusz Dénes a kapuban

A hétközi tábornyitón élménybeszámolót is tartott a fővárosi zöld-fehérek válogatottja, aztán a fiatal tehetségek, majd honlapunk kérdéseire is válaszolt. 

Eredményes szezon
Nagyon jó hangulatban érkezett Szombathelyre a háromszoros válogatott kapus, hiszen a nagyon eredményes szezon, a bajnoki ezüst, a Magyar Kupa és a Ligakupa megnyerése után a finnek elleni győzelemnek is részese lehetett. A 24 éves kapus kérdésünkre elmondta, hogy annak idején gyerekként már látta Király Gábort védeni és bizony nagy motivációt jelentett számára, hogy ő is beálljon egyszer a ketrec elé.

Kapusok egymás közt
Nekem nap mint nap nagy élmény vele együtt dolgozni a válogatottban, azt figyelni, hogy, mikor milyen megoldást választ. Én is megpróáltam ellesni tőle egy-két fortélyt. Nagy élmény lenne összetalálkozni vele a pályán is, és most erre reális az esély is, hiszen egy Fradi-Hali meccsen ,,összefuthatunk" idén háromszor is - tette hozzá a fiatal kapus.

Dibusz a tizenhetedik Király-kapustáborban nagyon sok ügyes kapuspalántát látott, de elmondta nekik, hogy a tehetség a szorgalom és az alázat nélkül mit sem ér és akkor még a szerencséről szó sem esett. 

Dibusz-lexikon

Dibusz Dénesről tudni érdemes, hogy a Pécsi Mecsek FC utánpótlás-csapatától 2008-ban került fel a nagycsapathoz, első NB II-es mérkőzését a ZTE tartalékcsapata (ZTE II) ellen játszotta 2009. június 13-án. A 2009-2010-es szezonban a Barcson szerepelt kölcsönben, ahol 20 mérkőzést játszott. A 2010-2011-es szezonban az 1. fordulóban még a kispadon kapott helyet, majd Kiss László vezetőedző a 2. fordulóban kezdőnek nevezte a Kozármisleny ellen.

Ekkortól kezdve kirobbanthatatlan volt a kapuból, a hátralévő 27 mérkőzést végigvédte. A szezon végén a csapat megnyerte az NB II Nyugati csoportját, így Dibusz a 2011-2012-es bajnokságot már az NB I-ben kezdte meg. Első NB I-es mérkőzését 2011. július 16-án, a Szombathelyi Haladás ellen játszotta. Az őszi bajnoki meccsek során végig ő védte csapata kapuját és magabiztos teljesítménnyel tovább erősítette meg már eddig is biztos helyét.

Egyik trénere, Mink Olivér, a PMFC pályaedzője mondta róla: A mai Pécsben is van olyan játékos, aki európai szinten is komoly karriert futhat be, gondolok itt elsősorban Dibusz Dénesre, aki egy óriási tehetség, sőt, ő annál már több, egy nagyon jó, bár még nem kész kapus. Mindenesetre ilyen korban, ilyen tudással kapusok ritkán futkároznak a pályán, ő mindenképpen európai csúcsra juthat.
A Ferencváros 2014-ben igazolta le. Első számú kapus lett Thomas Dollnál, és sok bravúrja volt, így hozzá járulva a Fradi bronzérméhez. A Fradiból került először a válogatottba, ahová Pintér Attila szövetségi kapitány hívta meg először, de Dárdai Pálnál debütált, 2014. október 14-én, EB-selejtezőn játszott a Feröer-szigetek ellen, majd az oroszok és a litvánok elleni barátságos meccseken is védett.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére