Egyedülálló barokk kori leletre bukkantak Szombathelyen?

Frisss.hu Fotó:Frisss.hu • 2016. szeptember 30., péntek •
A különös építményt a Szily János utcában találták.
Egyedülálló barokk kori leletre bukkantak Szombathelyen?

Büszkék lehetünk arra, hogy egy olyan városban élünk, ahol bárhol lefúrunk egy-két méterre, szinte biztos, hogy belebotlunk valamilyen régészeti leletbe.  Most például a Szily János utca 4. és 6. szám előtt egy szennyvízcsatorna maradványaira bukkantak a gázműfektetés során.

Maga a csatorna nagyon szép állapotban maradt ránk. Bár a korábbi gázvezetékezéssel kicsit megrongálták, de észak és déli irányban 2-3 méterig járható még most is. Az pedig, hogy milyen korból származik, még rejtély. Lehet, hogy egy szenzációs leletet fedeztek fel?

Sajnos nagyon kevés régészeti lelet - kerámia töredék - került elő a csatornából, mivel azt folyamatosan tisztították.  Az építmény kora még bizonytalan, hogy ezt kiderítsük, tovább kutatunk.  A kérdés az, hogy ez egy római kori csatorna volt-e vagy a barokk korban épült. Abszolút a romai kori szennyvíz elvezetők mintájára készült: boltíves, majdnem embernagyságú.  Egy oldalházhoz tartozó bekötés alapján, viszont erős a gyanúnk, hogy mégis a barokk korban építették - mondta el Tárczy-Mladoniczki Réka, a Savaria Múzeum régésze.

Ha a csatornáról kiderülne, hogy a barokk kor hagyatéka, az elképesztően izgalmas lenne a város számára is, mivel ebből a korszakból egyedüli építményként bemutatná be a korabeli szombathelyi szennyvízelvezetést.   

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére