Egy megbízható erő a kapuban

PCS - fotó: Hornyák Emőke, Bodorkós Máté • 2017. április 15., szombat •
Gyimesi Máté szemtelenül fiatal, tehetséges és tele van tervekkel. Mi következik ebből? A Swietelsky-Haladás VSE jó pár évre be van biztosítva kapus poszton.
Egy megbízható erő a kapuban

Néhány éve még csak álmodozott a sikerről, mára pedig bajnoki arany-, és bronzérmesnek mondhatja magát. Ráadásul idén, a Magyar Kupa szereplésnek is aktív tagja volt, így nem meglepő, hogy a második helyen végzett Haladás kapusa, Gyimesi Máté optimistán tekint előre.

Nézzünk először vissza, hogy megtudjuk mikor ismerkedtél meg a futsal alapjaival?

Valamivel több, mint két éve kezdtem és nagyon megtetszett. Nem csoda, hogy magával ragadott, mert rendkívül látványos sportágról van szó. Pálmai Tamás invitált meg és hamarosan az U20-as csapatban találtam magam. Ezzel a kerettel pedig másodikak lettünk az utánpótlás-bajnokságban. Ezután lehetőségem volt a nyári felkészülést a felnőttekkel kezdeni, szerencsére éltem az alkalommal, így a legmagasabb szinten is kipróbálhattam, mit tudok. Természetesen az U20-as korosztályban is védtem tavaly, így a bajnoki aranyérmet szerző csapat tagja voltam. Ráadásul a felnőttekkel sikerült odaérni a harmadik helyre, így egy szezonban két medált sikerült nyernünk.

Két év alatt is hatalmas utat jártál be, de nyilván volt előzménye is…

Igen, négyévesen kezdtem el focizni, mint minden gyerek, így én is a Haladásban tanultam az alapokat. Majd az Illés Akadémia korosztályos csapataiban pallérozódtam, aztán jött a lehetőség és úgy éreztem váltanom kell.

Mindig kapus szerettél volna lenni?

Persze. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. Apukám kis-, és nagypályán is védett, én pedig csillogó szemekkel néztem és teljesen elbűvölt ez a poszt. Szóval tudatosan akartam odaállni a gólvonalra, és mint egy fal, meg akartam nehezíteni a támadók dolgát. Úgy fest, hogy ez nagyon jól sikerült. Sàsdi Bálint érkezéséről pedig azt gondolom, hogy minket is meglepett ez a váltás, hiszen nagyon hirtelen történt. De a vezetők így döntöttek, mi pedig alkalmazkodunk az új helyzethez. Egyébként a csapat korábbi kapusától Tyukász Pétertől rengeteget tanultam, hiszen egy jó és rutinos futsal kapusnak számít.

Nagyon rezgett a léc idén, hiszen az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy odaértek a felsőházba. Mi történt, hogy táltosodott meg a csapat?

Nagyon szerencsétlenül kezdtük a bajnokságot. Nyerhető mérkőzéseket buktunk el, pedig mindenki tudta, hogy mire képes ez a keret. Aztán, ahogy elmaradtak a kötelező győzelmek, görcsössé vált a játékunk és még a szerencse is elpártolt tőlünk. Az edzőcserét követően összerázódott a csapat és sikerült bebizonyítanunk, hogy mennyit érünk valójában. Persze a felsőházba jutással még nem ért véget a célkitűzés, annak ellenére sem, hogy az utóbbi mérkőzéseken tompán játszottunk.

Milyen terveid vannak, ha a jövőbe tekintünk?

Mivel 20 éves vagyok, elsősorban fejlődni szeretnék. Ehhez szerintem a legjobb helyen vagyok. Rendkívül jó szakemberekkel dolgozhatok, ráadásul a kapustársaimtól is rengeteget tanulhatok. Ha a csapattal szemben kell megfogalmaznom egy tervet, elvárást, akkor jó lenne minél előkelőbb helyen befejezni ezt a bajnokságot. Nincs még lefutva semmi és képesnek érzem a csapatot arra, hogy jobb pozícióban zárjuk a 2016/17-es évadot.

közösség

további frisss

lap tetejére