Egy legenda Szombathelyen: Magyar-vándor az Arénában

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 28., hétfő •
Nem minden nap találkozik az ember kétszeres olimpiai bajnok sportolóval. Nekünk szerencsénk volt, Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a Nemzet Sportolója, a lólengés élő legendája Szombathelyen adott interjút a frisss.hu-nak.
Egy legenda Szombathelyen: Magyar-vándor az Arénában

Magyar Zoltán,  olimpiai bajnok tornász,  a  hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa. 

A legenda
A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemeket Magyar Zoltán mutatta be először a világon. Montreálban (1976) és Moszkvában (1980) nyert olimpiai bajnoksága mellett fantasztikus siker-sorozatot ért el. Hivatalos világversenyen lólengésben nem talált legyőzőre. A világ- és Európa-bajnokságokon három-három aranyat érdemelt ki, harmincöt magyar bajnokságot nyert. Vígh László fedezte fel, s vezette a sikerek útján. A Fradi örökös bajnoka. Az öregfiúk tornaversenyeinek rendszeres résztvevője. Pestlőrinci állatorvosi rendelőjében már kevesebbet vállal, mert néhány éve visszatért a sportéletbe. Megválasztották a torna szövetség alelnökének, majd elnökének, 2009 óta a MOB elnökségének is tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, a MOB Hagyományőrző Bizottságának vezetője lett, emellett aktív tagja a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának is.

A frisss.hu a szombathelyi tornász nagydíjon szólította meg a legendát.  

Elnök Úr! A tornászok hazajönnek Szombathelyre?
Igen, mindenféleképpen, immár hetedik éve hazajövünk Szombathelyre. Nagyon örülök, hogy idén immár négy kontinens tizenhat országának közel 100 versenyzője vehetett rész ezen a kiemelkedő sporteseményen. 

Miért pont Szombathely?
Itt mindig rendkívül jól sikerül a szervezés, és mindezek mellett a közönség is remek, a szombathelyi szurkolók jól értenek a tornához. Persze az is fontos, hogy a Magyar Torna Szövetség jó viszonyt ápol a rendező Pannonsporttal, és a visszajelzések szerint a szállítás, a szállás is kiváló, az Aréna Savaria csodálatos, a csarnokban lévő kivetítő is a verseny színvonalát emelte. Ez egy profi verseny, ezért az is nagyon fontos, hogy a város önkormányzata hozzájárul a pénzdíjakhoz.

A magyar és a nemzetközi mezőny is már a jövő évi olimpiára készül…
Igen, és ezért is fontos a verseny időpontjának megválasztása. A szombathelyi nagydíj időpontja nagyon jól kiválasztott, mindenki kiválóan felkészülve érkezik ide, hiszen az idei világbajnokságra treníroz már mindenki és ilyenkor nagyon hasznos a jól szervezett verseny. 
Három hete, az országos bajnoksággal kezdődött el az olimpiára válogató versenyek sorozata, előbb a hazai, majd a nemzetközi válogatók (világkupa) jöttek, jönnek, aztán az év versenye természetesen a világbajnokság lesz.

Mennyi magyar tornász lehet ott a jövő évi olimpián? 
Azt a fizikai munkát, amit nyáron elvégeztek a magyar tornászok, azt most bemutatják. Az, hogy ez mire lesz elegendő, majd kiderül, a lényeg, hogy folyamatosan versenyezni kell, a versenyek légkörét meg kell szokni. Jelenleg a folyamat közepén tartunk. Ha reálisak akarunk maradni, akkor 3 olimpiai kvótára lehet elegendő a magyar tornasport. Berki Krisztián lólengésben szerezhet indulási jogot, mellette mind a lányoknál, mind a fiúknál lesz egy-egy 100%-os kvótánk, de ezt majd a 2016-os brazíliai válogatón szerezhetjük meg.

Szombathelyi tehetségeknek is van esélyük? 
Minden tehetségnek van esélye, és a két legjobb szombathelyi fiatal tornász, Csillag Tünde és Dévai Boglárka is ott szerepel a vébére készülő keretben. Minden rajtuk múlik, én mindenesetre drukkolok nekik.   

Milyennek értékeli az idei szombathelyi nagydíjat?
Színvonalas gyakorlatokat láthattunk, szinte minden szeren szoros volt a küzdelem. Úgy gondolom, a férfiak kiegyensúlyozottabb versenyzést mutattak, kevesebb volt a rontás, mint a nőknél.

Szerenkénti eredmények
A magyar tornásznők közül Böczögő Dorina a szombathelyi 7. Magyar Grand Prix vasárnapi szerenkénti verseny döntőjében egyedül ugrásban nem volt érdekelt, a másik három szeren azonban dobogóra állhatott, mi több talajon az előző napi produkcióját is felülmúlva, 14,200 ponttal (14,100 ponttal került a döntőbe), Csillag Tündét megelőzve aranyérmes lett. 
Felemás korláton 12,900 egységgel a második helyen végzett, mint ahogy gerendán is, ott lényegesen erősebb 13,650-es pontszámmal. Ugyanitt Divéky Luca harmadik lett. S ha már a magyaroknál, a szombathelyieknél tartunk, felemás korláton Dévai Boglárka 14,400 ponttal győzött. 
A férfiaknál pedig Hidvégi Vid és Vecsernyés Dávid – nyert aranyérmet szerenkénti döntőben vasárnap. Hidvégi lólengésben 6,6-os kiindulópontú gyakorlatát mutatta be hibátlanul, ez ért számára aranyat, és Vecsernyés is, új gyakorlatával győzött nyújtón, holtversenyben a szlovén Alen Dimiccel. Lólengésben is holtverseny alakult ki, mégpedig a második helyen Vecsernyés és a török Arican Ferhat között. Korláton is lett magyar érmes, mivel Dudás Norbert harmadikként végzett. Ezen a szeren Babos Ádám negyedikként zárt. Ugyanő gyűrűn ötödik lett, egy hellyel szorult Vlacsil Attila mögé. Utóbbi ugrásban a hatodik helyen fejezte be a versenyt. Talajon két magyar érdekelt volt, Vágner Levente az ötödik, Kardos Botond pedig a hatodik helyen végzett.
 

Nők
Talaj:
1. Böczögő Dorina 14,200 pont

2. Csillag Tünde 13,550
3. Vasziliki Millouszi (görög) 13,000
Felemáskorlát:
1. Tyesha Mattis (brit) 13,550
2. Böczögő 12,900
3. Teja Belak (szlovén) 12,850

Ugrás:
1. Dévai Boglárka 14,400
2. Belak 14,100
3. Tjasa kysselef (szlovén) 13,925
Gerenda:
1. Millouszi 13,850
2. Böczögő 13,650
3. Divéky 12,900

Férfiak
Talaj:
1. Onder Ahmet (török) 15,050 pont
2. Alexander Shatilov (izraeli) és
Kirmes Oskar (finn) 14,750-14,750
Nyújtó:
1. Vecsernyés Dávid és
Alen Dimic (szlovén) 14,700-14,700
3. Shatilov 14,450
Korlát:
1. Arican Ferhat (török) 15,750
2. Nikolaosz Iliopoulosz (görög) 14,750
3. Dudás Norbert 14,500
Lólengés:
1. Hidvégi Vid 15,350
2. Ferhat és
Vecsernyés 14,350-14,350
Gyűrű:
1. Elefteriosz Petrouniasz (görög) 16,200
2. Colak Ibrahim (török) 15,250
3. Abuelkaszem Ali Ramadan (gyeipromi) 15,200
Ugrás:
1. Andrey Medvedev (izraeli) 14,575
2. Tuuha Tomi (finn) 14,525
3. Onder Ahmet (török) 14,250

kapcsolódó galéria


kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére