Egy kávé mellett, kötetlenül - ez a Police Coffee

szróbert • 2014. április 14., hétfő •
Már több mint ezer állampolgár mondott véleményt, egy kávé mellett, kötetlenül saját települése közbiztonságáról a POLICE COFFEE program keretében – tudtuk meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a CBA Kereskedelmi Kft. országos rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztatóján. Az április 11-i eseményen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy hiába az egyik legbiztonságosabb város Szombathely, itt is fontos az emberek szubjektív biztonságérzetének javítása.
Egy kávé mellett, kötetlenül - ez a Police Coffee

A szombathelyi CBA Áruházban dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója köszöntötte a POLICE COFFEE rendezvénysorozat tizenkettedik, szombathelyi állomásának résztvevőit.

Elhangzott, hogy a közösségi rendészet felé vezető út fontos állomása a POLICE COFFEE, ahol egy adott terület rendőri vezetőivel, kollégáival folytathatnak a lakosok kötetlen beszélgetést egy kávé mellett, és érezhetik, hogy a helyi közbiztonságért felelős kollégákat érdekli, hogy az ott lakók hol és milyen problémákat, fejlesztési lehetőségeket látnak, mire szeretnének megoldást találni a biztonságuk növelése érdekében, hiszen a rendőr nem csak büntet, hanem partnerként segít a rendőrség munkájával kapcsolatban felmerülő kérdések megvitatásában. A POLICE COFFEE egy olyan lakossági fórum, ami segít áthidalni a szakadékot a rendőrség és a lakosság között növelve ezzel a lakosok szubjektív biztonságérzetét.

A sajtótájékoztatón dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, miniszteri biztos elmondta, hogy ez a rendezvénysorozat azért lehet sikeres, mert kötetlenül, egy kávé mellett  mondhatják el az állampolgárok, hogyan látják saját településük közbiztonságát.

"A bűnözéssel szembeni közös fellépés megfelelő társadalmi szervezettséget igényel, hiszen nem elegendő a súlyos bűnözési tétellel való fenyegetettség, nem elég a következetes bírói ítélet, szükséges a társadalmi bűnmegelőzés is. Ez járul ugyanis hozzá a szubjektív biztonságérzet javulásához" – mondta a volt országos rendőrfőkapitány.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója pedig a sajtó felelősségét hangsúlyozta, majd a rendőrség, az állampolgárok, és az önkormányzat közötti párbeszéd fontosságát nevezte lényegesnek. A CBA szerepvállalásáról azt mondta, hogy az üzletlánc is szeretne a társadalom részévé válni, ez alkalommal pedig a helyszínt és a vendéglátást biztosította a CBA.

Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Puskás Tivadar arról beszélt, hogy olyan rendőrségre van szükség, mely mindig figyelmeztet a törvény tiszteletére.  "Az önkormányzat feladata pedig az, hogy segítse a közbiztonságot, a rendőrség munkáját. A rendőrség most nemcsak szolgáltatást végez, de meggyőződik arról is, hogy milyen visszajelzések érkeznek erről a szolgálatatásról" – tette hozzá.

A megyei főkapitány, dr. Tiborcz János r. dandártábornok azt hangsúlyozta, hogy Vas megye a legbiztonságosabb megye, ám ennek ellenére is nagyon fontos a bűnüldözés és a bűnmegelőzés. Miután köszönetét fejezte ki a városnak, Horváth Csaba, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy mindenki érdeke, hogy tudjuk, milyen problémák vannak a városban. Ezért aztán a rendőrség és a polgárőrség, de a város is azon munkálkodik, hogy a közbiztonság erősödjön.

A frisss.hu-nak a helyszínen nyilatkozó dr. Gulyás Ferenc r. alezredes elmondta: "a rendőrség alapvető érdeke, hogy közelebb kerüljön azokhoz, akikért dolgozunk, akikért vagyunk – ez alkalommal rendhagyó keretek között. Mindenkivel, akit érdekel a közbiztonság, leülünk, elbeszélgetünk egy kávé mellett. Eszmecserét folytatunk a helyi közbiztonságról, közrendről, bűnmegelőzésről, de meghallgatjuk a lakosság javaslatait is. Minden olyan vélemény, mely a mi munkánk tükre, az előreviszi a munkánkat. Az emberek szubjektív biztonságérzetét ennél közvetlenebben nem mérhetjük le." 

A szombathelyi CBA-ban 16 óráig várták az érdeklődőket, akik szép számmal jöttek is, hiszen a közrend, a közbiztonság, az igazgatásrendészet, a szabálysértések és a bűnmegelőzés módszerei sokakat foglalkoztatnak.

A csészéket és a vendéglátáshoz szükséges kávét a rendezvényeken az NBT és a CBA Áruházlánc közösen biztosította. A POLICE COFFEE országos programja április 18-án, Szolnokon folytatódik.

 

közösség

további frisss

lap tetejére