Egy hadifogolytábor tárgyi emlékei

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. április 28., csütörtök •
Csajkákat, kulacsokat, lőszer-hüvelyeket, régi orosz pénzérméket, de egyenruha-gombokat is láthat az érdeklődő, ha meglátogatja az ostffyasszonyfai hadifogolytábor fennmaradt tárgyairól szóló kiállítást. Az Aréna utca 8. szám alatt található, ostffyasszonyfai, nagysimonyi és sitkei vonatkozású tárlatot Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.
Egy hadifogolytábor tárgyi emlékei

 

Szinte hihetetlen mennyiségű az a munka, melyet a Savaria Múzeum munkatársaként, illetve magánemberként is elvégzett Czöndör Sándor, annak pedig külön örülök, hogy a Katonatörténeti Kiállítás adhat helyet ennek az tárlatnak. A ,,Hősök éve” rendezvénysorozat keretében nemcsak az 1. és a 2. világháború, de az 56-os események egy-egy kiemelt történését megörökítő kiállítás-sorozat mostani epizódja Jagadics Péter lelkes és fáradhatatlan szervezőmunkáját is dicséri – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. 

A kiállítást egyébként Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg, aki beszédében emlékeztetett a kormány által 2014-ben elindított Nagy Háborús Emlékév programsorozatára, majd mindenkinek megköszönte azt a tevékenységet, mellyel azon tüsténkedik, hogy a múltat és a múlt emlékeit igyekszik megőrizni. A polgármester személyes élmény felelevenítésével is színessé tette megnyitóját. 

1982 környékén elmentem oda a családommal. Tudtam, hogy egykoron ott temető volt, de akkor, amit ott láttam, a növényzet, az ülepítő medencék, a temető, melyben mintegy több ezren nyugszanak – örök emlék marad. A temető pompája és csendje által méltó módon emlékezhetünk a különböző nemzetek hőseire. Érezhető, hogy az ott eltemetettek mindannyian parancsot teljesítettek, mindannyian hősök voltak – tette hozzá Puskás Tivadar. 

A kiállítás tehát az egykori ostffyasszonyfai hadifogolytáborban használt egykori tárgyakat hivatott bemutatni. Ismeretes, hogy 1915-1918 között Ostffyasszonyfa és Nagysimonyi területén egy olyan hadifogolytábor működött, mely azonos időben mintegy 40-50 ezer embert is befogadhatott, de akár 100 ezer ember is megfordulhatott falai között az 1918-as bezárásáig. Ezt követően, néhány évig még lőszerraktárként működött, majd 1924 környékén szüntették meg véglegesen és adták vissza a területet eredeti tulajdonosainak.  
Kötelességünk emlékezni a múltra, a hősökre – szólított fel Horváth Sándor muzeológus, aki fotókon keresztül mutatta be a kiállított anyagok történeti hátterét. 


A korszakban ez volt a megye legnagyobb települése, hiszen akár 50 ezren összezsúfolódhattak ebben a műtelepülésben. Komplett berendezések, mindenféle technikai eszköz megtalálható volt a barakkvárosban, de pékség, kórház, fertőző osztály, műhely (asztalos, kovács, szabó, cipész, kosárkötő), víz- és csatornarendszer, önálló áramellátás, posta, orvosi rendelő, patika, fürdő, mosoda és rengeteg raktár is működött itt, sőt, az önellátáshoz elengedhetetlen sertésteleppel és veteményeskerttel is rendelkezett – emelte ki ismertetőjében a muzeológus. 

Azt is megtudtuk, hogy oroszok és szerbek építették a tábor nagyon széles sugárútszerű főutcáját, melyet 14 km-es kerítés vett körül. A helyi vasútállomástól vezették le a 2-3 km-es szárnyvonalat, mely ideszállította a különböző nemzetiségű foglyokat. Katolikusok, ortodoxok, pravoszlávok temetkeztek itt, a zsidó sírok pedig jól elkülönülve helyezkednek el az 5601 katona nyughelyéül szolgáló sírkertben. A világháború befejeződése után, 1918 márciusától indulnak haza a hadifoglyok, szeptemberben már csak mintegy 8 ezren vannak, aztán 1918. november 18-án teljesen kiürült a tábor. 

Czöndör János gyűjtő, a Savaria Múzeum munkatársa a frisss.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy a több mint 25 esztendőnyi gyűjtés eddigi eredménye méltó otthonra lelt, hiszen a többi között egy angol hadifogoly szerencsepatkója és a számos egyenruha-gomb mellett még cári ezüstpénzt is megcsodálhat a történelem iránt érdeklődő szempár.  
Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor tárgyi emlékeit feldolgozó munkára a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) szakemberei is felfigyeltek, így a gyűjtőmunka a jövőben a HIM bevonásával folytatódik. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére