„Egy CSOK és más semmi” – felpörgött az ingatlanpiac

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 24., kedd •
„Beállt” ingatlanárak, növekvő állami támogatás, változó adójogszabályok pörgetik a szombathelyi ingatlanpiacot. Kevés a bérlakás a városban.
„Egy CSOK és más semmi” – felpörgött az ingatlanpiac

„Egy CSOK és más semmi, a vágyam csak ennyi” – fakadhatnak dalra az amúgy is jó kedvű ingatlanpiaci szereplők, hiszen az ÁFA változások, a CSOK és más hasonló állami támogatások meghozták a kedvet az ingatlanok építésére és vásárlására is. Zsigmond Balázs szombathelyi ingatlanszakértő szerint már tavaly is jó évet zárt a piac és 2016-ban sincs ok panaszra.

- Városunk az országos Top 30-40-ben helyezkedik, még mindig a főváros a legdrágább az ingatlanok terén, a nyugati országrész városaiban pedig a határközelség pörgeti az árakat – jelentette ki a szakértő. Úgy véli azonban, a pörgés napjainkra beállt, ami esetenként akár 40 százalékos árváltozást is jelenthetett a mélypont, 2008 óta. Míg például Sopronban az ingázók és a határ túloldalán dolgozók „éltetik” a lakáspiacot, addig a vasi székhelyen erős a helyi kereslet is. Utóbbit a nagyobb iparfejlesztés is segítheti.


- Ha már iparról van szó, el kell mondani, a betelepülő cégek is telítik a bérlakások piacát, hiszen dolgozóik jó részét így helyezik el – mondta a Frisss.hu-nak az ingatlanos. Hozzátette, jellemzően a két szobás lakások a kelendők, de a közép- és felsővezetők részére a drágább bérleteket is bevállalják a munkáltatók. Elmondható, hogy napjainkra szinte nincs kiadó lakás Szombathelyen, a megjelenő „újoncokat” egy-két nap alatt elkapkodják. A bérleti díjak – pont a szűk kínálat miatt – már magasnak mondhatók, ami igaz a teljes nyugati országrészre. Itt sürgősen szükség lenne kiadható lakások építésére, ám az ilyen irányú beruházási kedv még igencsak éledezik.

Nem íg azonban a magánbefektetés, mely az alacsony banki betéthozamok miatt nagyobb megtakarítást remél a beruházási célú lakásépítésben.

Zsigmond Balázstól megtudtuk, a napjainkra „beállt” lakáspiac áraihoz bizony kellett öt-hat év, az árszínvonal nagyobb arányú változására már nem lát esélyt. – Azt is ki lehet jelenteni, hogy a magánbefektetőknek jó lecke volt a devizahiteles időszak, mostanában megfontoltabbak az emberek, bár az is igaz, inkább már kicsit túlszabályozott az ingatlan- és hitelpiac – tette hozzá a szombathelyi szakértő.

Azt eladási árakról szólva hangsúlyozta, a vasi székhelyen 2014-ben a tranzakciók fele 8 millió forint alatt volt, 2016-ra ez az arány alig 5 százalék, jellemzően a 8-12 milliós sávban mozognak az eladási árak.

Kitekintő: Hazánkban majdnem minden harmadik ember laksásra gyűjt. Míg Európa nyugati felén a lakástulajdonosok aránya 60 százalék körüli, addig Magyarországon ez megközelíti a 90-et, az idősebbek esetén még magasabb is. Ez sajnos – vagy nem sajnos – azt jelenti, hogy társadalmunk röghöz kötött. A Közép-európai térségben csak a szlovák idősek előznek be bennünket.

közösség

további frisss

lap tetejére