Dr. Hende Csaba: Lendületes évre készülünk

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. január 13., péntek •
Világos koncepcióval rendelkezünk, határozott tervekkel, melyek nagyban meg fogják határozni a jövőt. – mondta dr. Hende Csaba, aki a Frisss FM 97.7 stúdiójában vendégeskedett. Szombathely országgyűlési képviselőjével a gazdaság erősödésével járó rengeteg beruházásról, múltbéli fejlesztésekről, jövőbeni tervekről beszélgettünk.
Dr. Hende Csaba: Lendületes évre készülünk

"Magyarországon biztonságban élhetnek az emberek" 

 

A Szombathelyi7Napnak adott évértékelő interjújában arról beszélt, hogy történelmi év volt a 2016-os. Miért gondolja így?

Akár a kül, akár a belpolitikai eseményeket figyeljük, határozattan állíthatjuk, hogy a mögöttünk hagyott esztendő mindent meghatározott és mindent befolyásolt. Olyan korszakhatárhoz értünk, amely sok vérrel, szenvedéssel, vajúdással jár. Elég csak a közelmúlt eseményeit sorolni, gondoljunk például a Berlinben néhány hete történtekre, ahol akárcsak korábban Nizzában, itt is a békés, gyanútlan járókelők közé hajtott egy iszlám terrorista. Arról sem szabad elfeledkezni ,hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása is új fejezetet nyitott napjaink történelmében. Büszke vagyok arra, hogy miközben már a legnagyobb városokon is úrrá lett a mindennapi félelem, Magyarországon továbbra is biztonságban élhetnek az emberek. Az október 2-i népszavazáson a nép megerősítette a kormány politikáját, és továbbra is feladatunk, hogy felvegyük a harcot azokkal, akik Brüsszelből olyan feltételeket akarnak ránk kényszeríteni, melyek alapvetően veszélyeztetnék biztonságunkat. Ezen harcban élen jártak a Vas megyei, szombathelyi polgártársaim, hiszen a népszavazáson térségünkben országosan is kiemelkedő eredmény született.

Volt időszak, amikor keményen bírálták a Kormányt és személy szerint Önt is, amiért nem elég toleránsak a menekültekkel…

Angela Merkel német kancellár fogalmazott úgy, hogy a legborzasztóbb, hogy olyan valaki(k) támad(nak) rá a német polgárokra, akik korábban üldözöttek voltak és éppen Németországtól kértek menedék jogot. Nekünk sikerült kimaradnunk a migrációs hullámból, ugyanakkor emiatt folyamatos össztűz alatt tartottak minket. 

Donald Trump és a globalista propaganda hatása 

 

Donald Trump hivatalba lépésével változott a világpolitikai helyzet, hiszen az új elnök például bejelentette, minden eddiginél erősebb falat emel a mexióki határon. Izrael 5-6 méter magas falat épített Izrael és a palesztin területek közé, hogy ezzel megakadályozza a terroristák beszivárgását. Amit korábban magyar elhajlásnak tartottak, az mára elfogadott, sőt követendő lett. Ma azt látom, nemhogy kárhoztatnak, hanem csodálva figyelnek minket. Mondhat a globalista propaganda bármit, ha osztrák szomszédainkkal beszélgetünk, bizony elismerően beszélnek Orbán Viktor politikájáról. Jól emlékszem, hogy az egyik szombathelyi internetes portál újságírója korábban meglepődött, hogy ki mertem mondani, hogy az illegális migrációnak lesznek a terrorizmus felé mutató következményei. Nos, a 2016-os év szörnyűségeiből kiderült, hogy ezek az egyesek által ártatlannak vélt, szerencsétlen, üldözött emberek, milyen sok emberéletet oltottak ki a szörnyűséges módszereikkel. Mi ebből kimaradtunk, s ez jó hír. Azt látjuk, hogy az emberek biztonságban vannak, hazánkban a terrorfenyegetettség szintjét a berlini cselekmények után sem kellett felemelni.    

Térjünk át a belpolitikánkat erősen befolyásoló tényezőre, a gazdaságra! Miként látja a helyzetet?

A magyar gazdaság erősödik, és ez nem egy légből kapott, tartalom nélküli frázis, hanem konkrét tényekkel is alá tudjuk támasztani. Csökken az államadósság, nő a GDP, és a térségünkben már nem munkanélküliségről, hanem munkaerő hiányról beszélünk. Szombathelyen és környékén 3 százalék alatti a munkanélküliségi ráta, azaz megvalósult a teljes foglalkoztatottság. Aki akar, tud dolgozni. Az elmúlt időszakban talán elsők között emeltem szót amellett, hogy itt az ideje a béreket is az európai színvonalhoz igazítani. Bár ezen a területen soha nem lehetünk elégedettek, mégis sikerült ezen a területen is előre lépni. A kormány megállapodást kötött a szakszervezetekkel és a munkaadók szervezeteivel, melynek köszönhetően  minimálbér emelést vezettek be, mely reményeink szerint mindenkinek a bérére hatással lesz. Már most több munkáltató számolt be arról, hogy a megváltozott helyzet miatt jelentős emeléssel igyekszik magánál tartani a dolgozóját. Úgy látom, ha a reálkeresetek növekednek, akkor komoly verseny indul el a munkáltatói szektorban, és ennek a nyertesei a munkavállalók lehetnek. Ha a pénzromlás nulla, ám a nominális fizetések emelkednek, akkor a változatlan árak mellett, az emberek többet tudnak vásárolni, életszínvonaluk is nő. Ez is rendkívül fontos. Persze még távol vagyunk attól, hogy mindenki elégedett és boldog legyen, de ez már egy jó irányú fejlődés és követendő út.     

"A közlekedésfejlesztés évtizedét éljük"

 

Térjünk rá Szombathelyre! Itt is jóirányú a fejlődés?

Mi szombathelyiek különösen kedvezőnek értékelhetjük a 2016-os esztendőt, hiszen, ha csak a legfontosabb sarokpontokat, a gazdaságot, az emberek hétköznapi életét, a szellemi életet, a felsőoktatást, a sportéletet számba vesszük, jelentős fejlődésről tudunk számot adni. Szombathely hosszú évtizedek óta egyértelműen zsákutca volt. Itt húzódott a határsáv, innen nem vezettek utak. A rendszerváltozás óta rengeteget küzdöttünk azért, hogy be tudjunk kapcsolódni mind a vasúti, mind a közúti közlekedés főáramlatába. Örülök annak, hogy Szent Márton évében elkészült az M86-os út, melyhez több mint 160 milliárd forint központi forrás érkezett. A kétszer két sávos autóút sok évtizedes mulasztást pótolva végre bekapcsolja városunkat az európai gyorsforgalmi hálózatba. Ez azt jelenti, hogy táblától tábláig számolva, szabályosan közlekedve 2 óra alatt el lehet jutni a fővárosba. Jók a tapasztalatok, és végtelenül hálásak a helyiek, folyamatosan érkeznek a gratulációk, amik rendkívül sok erőt adnak, hogy megéri dolgozni. És fontos megemlíteni, hogy az M86-os út fejlesztésén túl komoly, több tíz milliárdos vasútfejlesztési program is zajlott a térségben, a Porpác-Csorna és a Szombathely-Zalaszentiván közötti vonalon villamosítást hajtott végre a GySEV Zrt és az állam. Véleményem szerint tehát a közlekedésfejlesztés évtizede zajlik térségünkben.

Helyben azért még sok a tennivaló. Egyre nehezebb a városon belül közlekedni…

Ez így igaz. A minap, a Zanati úton hat lámpaváltással tudtam keresztülvergődni, szóval a város belső közlekedésének fejlesztéséért sokat kell még dolgozni, ezért csak üdvözölendő az önkormányzat 3 milliárd forintos közútfejlesztésre vonatkozó döntése. A jövőben két új körforgalmi csomópontot alakítunk ki: a Brenner körút és a Nárai út kereszteződésénél és a Rohonci- Bartók Béla utak keresztezésénél, a Haladás Sportkomplexumnál is. Rengeteg mindent kell még tenni, hiszen sok még a hepehupás járda, ahol sem a babakocsit, sem a hólapátot nem lehet eltolni.

"Jó és maradandó dolgokat alkotni"


De ha  az utak már elvezetnek Szombathelyig, akkor fontos lehet, hogy az ide látogatók, és az itt élők is megfelelő életminőséget kapjanak. Léptünk ezen a területen előre?

Amikor a választópolgárok újabb ciklusra bizalmat szavaztak nekem, fontos célként fogalmaztam meg, hogy jó és maradandó dolgokat kell alkotni. Úgy gondolom, hogy Szombathelyen azért jó élni, mert erős közösségek tartják össze. Erős a kulturális élet, a sport élet, fontos szerepük van az igazi civileknek, és erősek a becsületes gazdasági szereplők is. Ezért nekünk választott képviselőknek az a dolgunk, hogy olyan életminőséget javító beruházásokért harcoljunk, melyek egyszerre adnak pluszt az egyénnek, miközben erősítik a közösségeket is. Ennek a legjobb példája a Haladás Sportkomplexum, melynek építése gőzerővel halad, és a városnak egy fillérjébe sem kerül, hiszen a szükséges 15 milliárd forintos forrást teljes egészében a Kormány biztosítja. Fontos elvárásként fogalmaztam meg, és ehhez a jövőben is tartom magam, hogy a lehetőségekhez mérten minden Haladás szakosztálynak méltó otthont kell adnia a létesítménynek. Zajlik a Fedett Uszoda rekonstrukciója is, ahol új, 33 méteres vízilabda-medencével bővülnek a lehetőségek.

A Modern Városok Programnak köszönhetően itt sem állunk meg, családi élményfürdővel is kiegészül a komplexum. Külön öröm, hogy a tervezett 2 milliárd forintos kiadáshoz szintén nem kell saját erővel hozzájárulni a szombathelyi költségvetésből, hiszen a TAO pályázat önerejeként szolgáló 800 millió forintot egy 2014. év végi kormányülésen személyes kérésemre biztosította a miniszterelnök. Ha figyelembe vesszük, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a minap aláírta azt a dokumentumot, mellyel megnyitja az utat, hogy a jelenlegi műjégpálya mögött, a város, illetve a Szova beruházásában már egy jégcsarnok is felépülhet, akkor úgy gondolom, teljes lehet az elégedettség. A tervek szerint az év tíz hónapjában lehetővé válik, hogy a téli sportok szerelmesei, a jégkorongozók, a műkorcsolyázók is hódolhassanak szenvedélyüknek, akár a tömegsport, akár az élsport szintjén.

Milliárdos támogatás a vasi egészségügynek is 

 

A sport területén teljes lehet az elégedettség, ugyanakkor sok kritika éri Önöket, hogy az egészségügyre jóval kevesebb pénzt fordítanak.

Nincs okunk a szégyenre, hiszen 2016-ban átadtuk a 2 milliárd forintból teljesen felújított körmendi kórházat. Itt már a jövőt is láthatjuk, hiszen online összeköttetés van a szombathelyi és a körmendi intézmény között. Így például a körmendi röntgenfelvételeket már elektronikusan is beküldhetik, amiket Szombathelyen kiértékel a röntgenorvos, ezáltal sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válik a gyógyítás. Év végén érkezett a hír, hogy 1 milliárd forint pályázati forrást nyert prof. Dr. Nagy Lajos igazgató úr és csapata. Az eredmény azért is kiemelkedő, mert összesen 86 kórház pályázhatott 15 milliárd forintnyi forrásra. Persze itt sem dőlhetünk hátra, hiszen minden egyes fillérre szükségünk van ahhoz, hogy behozzuk a hosszú évek lemaradását. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a türelemért a dolgozóknak és a betegeknek egyaránt.

Oktatás… Jó lesz nekünk az ELTE?

Megfordítanám a kérdést, jó volt nekünk eddig az NYME? Azt látjuk, hogy nem! A szombathelyi felsőoktatás komoly mélyrepülésben volt, hiszen a soproni egyetem tagintézményeként jelentősen csökkent a hallgatói létszám, ám egy sikeres huszárvágással kikerültünk az ördögi körből. Egy mintaprojekt részeként elindítottuk a duális gépészmérnök képzést, majd a folyamat nagyszerű fejleményeként már másfajta minőséget igényelt a jövőbe mutató változás. Az ELTE-vel olyan minőségi partner és nemzetközi színvonal érkezett Szombathelyre, amely mindenki számára pozitív lehet.  A műszaki képzés erősítése mellett, a gazdasági felsőoktatás részeként, elsősorban a turizmus és a vendéglátás vonalon újabb kínálat jelenhet meg a szombathelyi felsőoktatásban, nem mellesleg a világ egyetemeinek krémjében szereplő ELTE által kiadott diplomát kapva.

"Akármerre járunk, fejlődést láthatunk" 

 

2017-ben is indulnak és folytatódnak beruházások?

Lendületes évre készülünk, és tudjuk, mit fogunk tenni. Világos koncepcióval rendelkezünk, határozott tervekkel, melyek nagyban meg fogják határozni a jövőt. A minap polgármester úr, az alpolgármester urakkal ismertette a Területi Operatív Program (TOP) legfontosabb elemeit, melyek az Európai Uniós források városunkra vonatkozó fejlesztéseit foglalják össze. A tavalyi az előkészítés éve volt, most a megvalósítás következik. Érdemes elolvasni a Frisss.hu cikkét, amely részletesen is foglalkozik a következő időszak eseményeivel. Kezdetét veszi a piac teljes rekonstrukciója, emellett számos közoktatási intézmény korszerűsítése is megindul, de nagyon sok városi utat is korszerűsítünk. Kerékpárutak, bel- és csapadékvíz elvezetés, szóval sok-sok izgalmas projekt várható. Emellett számos beruházást be is tudunk idén fejezni, így tényleg azt mondhatom, hogy akármerre járunk, fejlődést láthatunk. Épül, szépül, gyarapodik a város, nagyszerű év lesz a 2017-es esztendő is.   

közösség

további frisss

lap tetejére