Dosztojevszkijjel nyit a Weöres Sándor Színház (képgalériával)

vkriszti-HCs-wssz.hu • 2014. szeptember 24., szerda •
Az évad első előadásaként Dosztojevszkij Szelíd teremtését viszi színre a WSSz társulata. A nagyközönség először szeptember 26-án láthatja majd a mindössze két szereplős darabot.
Dosztojevszkijjel nyit a Weöres Sándor Színház (képgalériával)

Az egyfelvonásos darabban Csonka Szilvia és Szabó Tibor őszinte és szívbemarkoló játéka rendíti meg a nézőket. A színészek mellett egy fő eleme van még az előadásnak, egy agyafúrt módon kitalált és kivitelezett tárgy, illetve bútordarab amit több funkcióban is láthatnak majd.

A produkció Ivo Krobot tizenegyedik magyarországi és harmadik szombathelyi vendégrendezése lesz.

Dosztojevszkij 1876 őszén írta meg ezt a kisregényét egy – a szentpétervári lapokban megjelent – újsághír alapján, amely szerint „egy szegény sorsú, fiatal varrólányka levetette magát egy harmadik emeleti ablakból…s míg az utcára zuhant, egy szentképet szorongatott a kezében”. Ez a tudósítás annyira megrendítette az írót, hogy hatására három hét alatt papírra vetette egyik legkülönösebb elbeszélését, amelyben megpróbálta képzeletben felderíteni e furcsa öngyilkosság előzményeit és indítóokait. Vallomástevő hőséül az általa teremtett legjellegzetesebb jellemtípust választotta: az „odúlakót”, aki szerinte „a legfontosabb ember az egész orosz világban”. Egy – korábbi történetvázlatai között már felbukkant – öregedő zálogos figuráját, aki magához vesz egy „szelíd teremtésnek” látszó árva lányt, hogy békés és nyugodt családi életet biztosítson magának, de mélységes önzéséből fakadó, féltékeny szeretetével előbb lázadásra készteti, majd az említett újsághírből ismert tragédiába kergeti feleségét.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére