Dirndliben és ördögbőr-nadrágban

SzR-TA • 2015. október 10., szombat •
Az idei szombathelyi, de bajor módon szervezett őszköszöntőt a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és Kollégium éttermében tartották.
Dirndliben és ördögbőr-nadrágban

Bajorország egyik legnagyobb örömünnepét immár harmadik alkalommal keltik életre a szervezők. A szándék nem titkos, egy kis derűt, és jókedvet akarnak csempészni a szürke őszi hétköznapokba, emellett ízelítőt adnak a német nemzetiségi hagyományokból is. 

Az estet Kapolcsi Kinga, a Pipitér Óvoda intézményvezetője és Friedl Tamás, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Magyarul és németül is elmondott köszöntőjükben mindketten azt hangsúlyozták, hogy mennyire fontos, hogy az óvodások és szüleik az intézmény falain kívül is találkozhatnak és jól érezhetik magukat. 

A rendezvényt a müncheni Villa Kunterbunt Kindergarten apróságai üdvözölték video-üzenetükkel, de fellépett Győrffy Zsófia tangóharmónikás is, a táncról és a jó hangulatról pedig a Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai gondoskodtak. 

A program során együttműködési megállapodást írt alá a Pipitér Óvoda és a Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesület. A szerződésben rögzítettek szerint a jövőben a hagyományőrzők a máig élő német tradíciókat és a német nemzetiség múltját ismertetik meg a kicsikkel. 

A legtöbb résztvevő bajor népviseletben, a hölgyek dirndliben, az urak pedig ördögbőr-nadrágban szerepeltek. Így tett Molnárné Magyar Gabriella főszervező is, aki a helyszínen a frisss.hu-nak elmondta, hogy a Pipitér óvodába járó apróságok szüleiben három évvel ezelőtt vetődött fel a gondolat, hogy ne csak a magyar ünnepeken érezzék jól magukat, hanem – nemzetiségi óvoda lévén – a német ünnepeket is üljék meg. 


Így jött az ötlet, hogy tartsunk Oktoberfestet. A program a német nemzetiségi önkormányzat hathatós támogatásával valósult meg. Sült csülök, grill csirke, bajor fehér kolbász édes mustárral és virsli volt a menü, persze a krigli sör sem hiányzott – tette hozzá a főszervező. 

Az őszköszöntőn a Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai táncot is tanítottak, a Pipitér óvoda méhecske és süni csoportjainak apróságai pedig vidáman körtáncoltak és énekeltek.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére